Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli Reklamcılık Bölümü öğrencileri, reklamcılık sektörünün önemli isimleriyle bir araya geldi

Haber: Gözdenur Sönmez

Fotograf: Türkü Erbil, Giray Salgın

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü öğrencileri Reklamcılık Vakfı’nın düzenlediği “ADforce Üniversite Ziyaretleri” etkinliği kapsamında Publicis Groupe Turkey, Strategy Lead Zeynep Bortaçina Yener, Puck Global Reklam Ajansı Başkanı Haluk Erkmen ve etkinlik sponsoru Pastavilla Kurumsal İletişim Uzmanı Buket Özbay ile bir araya geldi. İletişim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe EÜ İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. F. Belma Fırlar, Başkan Yardımcıları Doç. Dr. E. Özlem Ataman, Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ADforce etkinliğinin ilk bölümünde konuk reklamcılar Zeynep Bortaçina Yener ve Haluk Erkmen, reklamcılık sektörü deneyimlerini ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşırken, reklamcılık alanında daha önce yapılmış iyi örnekler üzerinden reklamcılığın öne çıkan hususlarına dikkat çektiler. Söyleşi sonrasında etkinlik sponsoru olan Kurumsal İletişim Uzmanı Buket Özbay ise gerçekleştirilen workshop briefi öğrencilerle paylaştı. Fikirleriyle öne çıkan Kaan Mert Kıraç ile Baran Saltaş bireysel olarak, Selen Ağyıldız, Meryem Tokat, Selcan Şahin ise grup olarak ilk üçte yer alarak Reklamcılık Vakfı’nın ADcampus ve Çaylak Kampı Eğitimi’ne ücretsiz katılım hakkı kazandı.

“İyi bir stratejist aynı zamanda iyi bir hikâye anlatıcısı olmalı”

Reklamcılık dünyasında üç büyük alan olduğunu söyleyen Zeynep Bortaçina Yener, “Bu alanlardan biri markanın bekçiliğini yapan müşteri ilişkileri, biri tüketiciyi savunan stratejistler ve diğeri ise en etkili fikri ortaya koyup, bunun bekçiliği için savaşan kreatif bölümü. Stratejistler ne söyleneceğine karar verirken, kreatif ise onun nasıl söyleneceğine karar veriyor. Stratejistler; tüketicinin ‘Ne zaman?’, ‘Hangi ortamda? ve neye ihtiyacı olduğunu anlamak için çalışan bir departman. Bu anlamda stratejist bakış açısı büyük önem taşıyor. Biz stratejistler tüketicinin söylemediğini anlamaya çalışıp problem çözüyoruz ve tüm bunları bir hikâye anlatıcılığıyla anlatmaya çalışıyoruz. İyi bir stratejist aynı zamanda iyi bir hikâye anlatıcısı olmak zorunda. Dillere pelesenk olacak kampanyalara imza atarken çekilen karın ağrısı büyük ancak herkesin takdirini aldığınızda ‘İyi ki bu işi yapıyorum’ diyorsunuz” diye konuştu.

“Toplumu iyi tanımak gerekiyor”

Reklamcılıkta gözlemin önemine değinen Yener, “Reklamcılık bazen çok felsefik olurken bazen de sadece bir gözlem üzerine dayalı bir iletişim kampanyası oluyor. Tüketiciyi bazen bir gözlemden bazen de bir deneyimden yakalıyorsunuz. Toplumu ve tüketiciyi anlamaya çalışmak ve anlamaya çalıştığın şeyi bir mesaja dönüştürmek, nabzı iyi yoklamak, tüketiciyi ve toplumu iyi tanımak gerekiyor. Reklamcılığın en önemli taraflarından bir tanesi bu. Hem tüketici hem reklamcı gibi bakmak gerekiyor. Yanlış söylenen bir laf, yanlış bir duruş markanın sonunu çok hızlı getirebiliyor” dedi.

“Hatırlanacak reklamlar yapın”

Yürüttüğü reklam kampanyalarıyla pek çok ödülün sahibi olan Haluk Erkmen, “Diğer mesleklerde olduğu gibi reklamcılıkta da işini çok iyi yapman gerekiyor. Hayattaki en önemli şey üretmek. İyi iş ortaya koyduktan sonra aldığınız övgü size asıl keyif veren şey oluyor. Hayatınız boyunca zengin olmak için değil, iyi ve hatırlanacak reklamlar yapmak için çalışın. 20 yıl sonra bile hatırlanacak bir iş yaptıysanız sizler için bunun tatmini çok büyük olacaktır” diye konuştu.

“Etki yaratmak, içgüdüden daha önemli”

Reklamcılık sektöründe artık photoshop uygulamasından çok yapay zeka kullanıldığını söyleyen Erkmen, “Dün başka bir şey kullanılıyordu yarın başka bir şeye geçilecek, adapte olma devri başlıyor. Artık televizyonun izlenmediği bir dönemdeyiz ve bu dönemde tüketiciye televizyondan ulaşamıyoruz. Yeni dönemde en önemli şey reklamı sürdürebilmek. Sosyal medya dinamikleri var. Ne kadar para basarsak o kadar görünür diye bir şey yok, algoritma desteklerse var oluyor. Bu noktada da konumlandırma çok önemli bir hal alıyor. Etki yaratmak içgüdüden çok daha önemli oluyor. Bu bilinçle bakarsanız, başarıyı daha kolay yakalarsınız” dedi.

Etkinlikte, ADforce workshop kapsamında 2024 Bahar Dönemi sponsoru Pastavilla Kurumsal İletişim uzmanı Bukey Özbay öğrencilere brifing verdi. PUBGxPastavilla iş birliği ile düzenlenen turnuva için yayınlanacak 6 saniyelik Youtube BumperAds için EÜ Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden reklam filmi fikri sunmaları istendi. Brife kapsamında öğrencilerin kısa sürede hazırladıkları reklam fikirlerinin tamamını dinleyen konuklar, kazanan üç grubu seçmekte zorlandı. Fikirleriyle öne çıkan Kaan Mert Kıraç ile Baran Saltaş bireysel olarak, Selen Ağyıldız, Meryem Tokat, Selcan Şahin ise grup olarak ilk üçte yer alarak Reklamcılık Vakfı’nın ADcampus ve Çaylak Kampı Eğitimi’ne ücretsiz katılım hakkı kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir