Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Görme engelli öğrencilerimizin akranları ile eşit şartlarda eğitim alabilmeleri için çalışıyoruz”

Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Görme engelli öğrencilerimizin akranları ile eşit şartlarda eğitim alabilmeleri için çalışıyoruz”

Efe Ufuk Soylu-Kemal Kerem Serpen-Beyza İndi

Göz sağlığının önemine vurgu yapmak ve görme engelli bireylerin sorunlarına ilişkin çözüm yollarının bulunması amacıyla dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası “Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası” olarak kabul ediliyor. Ege Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten Ege Üniversitesi (EÜ) Engelsiz Ege Koordinatörlüğü, görme engelli öğrencilerin yükseköğrenim yaşantıları boyunca karşılaştıkları engelleri saptamak ve erişilebilir bir kampüs yaratmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. EÜ Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Engelsiz Ege Koordinatörlüğünce yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Her görme engelli öğrencimiz için bireye özgü program hazırlanıyor”

Ege Üniversitesinde görme engelli öğrencilerin akranları ile eşit şartlarda eğitim alabilmeleri için önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü olarak Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde 2019 yılından beri faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Öğrencilerimiz üniversitemizi kazandığında kendileri ile kayıt haftasından itibaren öncelikle kampüse adapte olmaları için oryantasyon eğitimi veriyoruz.  Engelsiz Ege Birimine başvuran her öğrencimiz için bireye özgü olarak hazırladığımız Ege Üniversitesi Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi (EYBİS) ile görme engelli öğrencilerimiz başkalarına ihtiyaç duymadan bağımsız olarak sesli betimlemeyle yönlerini bulabiliyorlar. EYBİS, görme engelli öğrencilerimizin cep telefonlarına yüklediğimiz bir uygulama sistemi. Bu sistem sayesinde öğrencilerimiz kampüs içerisindeki birimler hakkında bilgi sahibi olabilmekte ve kampüs içinde bağımsız hareket edebilmektedirler” diye konuştu.

“Öğrencilerin ders materyalleri ‘Sesli Kitap’ olarak seslendiriliyor”

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Bağımsız mekanda erişimin yanı sıra en önem verdiğimiz diğer önemli nokta; öğrencimizin eğitim aldığı programda, akranları ile eşit şartlarda eğitime ulaşabilmesidir. Bu noktada üniversitemiz ‘Kütüphanesinde Görsel İşitsel Materyal Birimi’nde öğrencilerimiz için sesli kitaplar hazırlanmaktadır. Kütüphanemizde, görme engelli öğrencilerimizin eğitim müfredatında okudukları kitaplar, ‘sesli kitap’ eğitim materyali olarak kendilerine sağlanmaktadır. Engelsiz Ege Birimi olarak, ‘Sesli Kitap’ için ‘Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Eğitimi’ sosyal sorumluluk projeleri yürütüyoruz. Üniversitemizde eğitim alan gönüllü öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimize yönelik olarak Engelsiz Ege Birimi, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ve Kütüphanemiz Görsel İşitsel Materyal Birimi ile birlikte teorik ve uygulamalı eğitimler vermekteyiz. Eğitime katılan bireyler kütüphaneye başvurarak kitap seslendirebilmektedirler. Kütüphanemizde sesli kitap uygulamasının yanı sıra görme engelli öğrencilerin talep etmesi durumunda okumak istedikleri kitaplar taranarak kendilerine pdf formatında da sunulmaktadır. Ayrıca, görme engelli öğrencilerimiz Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarımızda bulunan ‘Braille Printer’ yazıcı ve bilgisayar sistemi ile eğitim materyallerini kabartma çıktı olarak alabilmektedir” dedi.

“Tüm web sayfalarına sesli olarak ulaşabiliyorlar”

Ege Üniversitesinin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda öğrencilerin uygulamalardan da eşit şartlarda faydalanmalarını amaçladıklarını belirten Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Öğrencilerimize sunduğumuz EYBİS yazılımının yanı sıra öğrencilerimiz, EÜ Engelsiz Ege Koordinatörlüğü web sayfası sağ üst bölümde yer alan “Engelsiz Ege” ikonuna tıklandıklarında açılan “Engelsiz Bilgilendirme Asistanı” sayesinde sesli olarak sordukları sorulara asistandan sesli karşılık alabiliyorlar. Öğrencilerimiz ayrıca, tüm web sayfalarına sesli olarak ulaşılabilme imkanına sahipler” diye konuştu.

“EÜ EBA Uygulaması Türkiye’de bir ilk”

Ege Üniversitesinin, EBA (Engelsiz Bilgilendirme Asistanı) uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk üniversite olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Görme engelli öğrencilerimiz, Ege Üniversitesine ait tüm web sayfalarına uluslararası standartlardaki erişilebilirlik logosu üzerine tıklayarak; renk kontras ayarı, gece modu, yazı boyutunu büyültme ve küçültme, sarı ve kırmızı şerit, altını çizme seçeneğine ulaşabilmekte, az gören öğrencilerimiz de web sitelerine kolaylıkla erişilebilmektedir. Ege Üniversitesinin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile çok yakında tamamlanacak olan diğer bir çalışmamız ile tüm web sayfalarımız sesli olarak da öğrencilerimizin hizmetine sunulacaktır” diye konuştu.

Öğrencilere kayıt aşamasından itibaren destek sağladıklarını söyleyen Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Üniversitemize kayıt olan tüm öğrencilerimiz Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü’ne başvurduklarında bizler eğitim aldıkları fakülte yüksekokul ve enstitülerle iletişime geçerek, öğrencimizin eğitime eşit erişimleri için hizmetler sunuyoruz. Tüm öğrencilerimizde olduğu gibi görme engelli öğrencilerimiz için de özel eğitim alanında uzman öğretim elemanları tarafından tüm dersler için yapılacak bireysel uyarlamaları içeren ‘Uyarlama Mektubu’ hazırlıyoruz. Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü olarak öğrencilerimizin eğitim aldığı birimler ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Ayrıca, görme engelli öğrencilerimizin bağımsız hareket edebilmesi için gerekli olan baston ve eğitimleri için çok önemli olan bireysel bilgisayar talepleri olduğunda gönüllü bağışçılarımızı öğrencilerimizle buluşturuyoruz” dedi.

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Her öğrencimizin eşit eğitim almasını hedeflediğimiz kampüsümüzde engelli öğrencilerimize engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmanın yanı sıra, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımlarını da teşvik ediyoruz. Öğrencilerimizin var olan potansiyellerinin ortaya çıkarılmasını destekleyen, onların ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini önemseyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, öğrencilerimizle düzenli olarak akşam çayı, sempozyum ve çeşitli etkinliklerde bir araya gelerek, öğrencilerimize destek sunmaya devam ediyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir