Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli bilim ekibinin paydaşı olduğu projeye AB’den 3,3 milyon Euro fon desteği

Avrupa’nın dört bir yanındaki sucul canlılar izlenerek biyoçeşitlilik korunacak

Egeli bilim ekibinin paydaşı olduğu projeye AB’den 3, 3 milyon Euro fon desteği

Ege Üniversitesinin ortakları arasında yer aldığı “Avrupa Denizlerindeki Sucul Canlıların İzlenmesi İçin Stratejik Altyapıların Geliştirilmesi (STRAITS)” isimli proje, Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı Araştırma Altyapıları alanı (HORIZON-INFRA-2022-DEV-01-01) kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Toplam 7 ülkenin dahil olduğu 10 ortaklı projenin Türkiye ayağını Ege Üniversitesi üstleniyor. Yürütücülüğünü EÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Özgül’ün yaptığı projede Prof. Dr. Altan Lök ve Dr. Evrim Kurtay araştırmacı olarak yer alıyor

Projede Avrupa’nın dört bir yanında sucul canlıların izlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması için Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı İstanbul ve Çanakkale Boğaz’larında akustik telemetri araştırma altyapısı oluşturulacak.  Avrupa Birliği tarafından 3, 3 milyon Euro hibe desteği alan projede Ege Üniversitesi 471 bin Euro fon almaya hak kazandı. Projenin ortakları arasında Kuzey İrlanda, Danimarka, Belçika, Portekiz, İspanya, Norveç ve Kanada yer alıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak çalışmalarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri tarafından çok sayıda ulusal ve uluslararası ortaklı proje çalışmaları yürütülüyor. Multidisipliner hazırlanan bu projelerin pek çoğu  hibe almaya hak kazanıyor. Doç. Dr. Aytaç Özgül hocamız ve ekibinin yer aldığı Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki proje 3, 3 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazandı.  Hocamız ve ekibini tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Akustik telemetri yöntemi ile sucul canlılar izlenecek”

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aytaç Özgül, “Günümüzde denizel canlıları ve bunların yaşam alanlarını korumak, yönetmek için bilimsel tabana dayanan yöntemlere, entegre araştırma platformlarına ve uluslararası işbirliklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Akustik telemetri, sucul canlılara yerleştirilmiş vericilerden gelen sinyallerin akustik alıcılar tarafından tespit edilme prensibine göre çalışan, canlıların davranış modellerini ve yaşam alanının yerel, bölgesel ve kıtasal ölçekteki belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir sucul izleme yöntemidir” dedi.

“Biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedefliyoruz”

Biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Özgül, “2023 ile 2027 yılları arasında yürütülecek bu projede, Avrupa’nın dört bir yanında sucul canlıların izlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması için Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı, İstanbul ve Çanakkale Boğaz’larında akustik telemetri araştırma altyapısının oluşturulması hedeflenmektedir. Türkiye olarak yer aldığımız bu proje kapsamında, Edremit Körfezi’nden başlayarak kuzeye doğru sırasıyla Saros Körfezi, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi’nin Avrupa ve Asya kıyıları, İstanbul Boğazı, Batı Karadeniz’in Avrupa ve Asya kıyılarına akustik alıcılar yerleştirilecektir. Ülkemiz için ekolojik ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinden lüfer ve yılan balıklarının akustik vericiler kullanılarak markalanması da proje kapsamı içerisinde yer almaktadır. Bu proje ile Avrupa denizlerindeki gerek biyo-çeşitliliğin korunması gerekse AB Biyoçeşitlilik Stratejisi 2030’a katkıda bulunması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Ayrıca Doç. Dr. Özgül projenin Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma  misyonuna ve araştırma üniversitesi olarak kalınmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir