Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EGE-MATAL’dan “Uygulamalı Hücre Kültürü Kursu”

Nida Boz – Mehmet Akif Kayal – Türkan Şişoğlu – Zahira Sadiqyar

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE-MATAL) tarafından IV. Uygulamalı Hücre Kültürü Kursu “Hücre Canlılık ve Proliferasyon Testleri” eğitimi yapıldı. Eğitimler, Nükleer Bilimler Enstiütüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Emin İlker Medine,  EGE- MATAL öğretim görevlileri Dr. Ece Bayır ve Dr. Didem Aksu tarafından verildi. İki oturum şeklinde düzenlenen kursun ilk oturumu teorik anlatım, ikinci oturumuysa uygulamalı olarak gerçekleşti. Kursta; hücre canlılık ve proliferasyon analiz yöntemleri ile In vitro sitotoksisite testleri hakkında bilgiler verilirken; MTT yöntemi ve floresans mikroskop ile görüntüleme uygulamaları yapıldı.

EGE-MATAL’ın işleyişi ile ilgili bilgi veren Dr. Didem Aksu, “EGE-MATAL, Ege Üniversitesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini birleştirerek;  sanayi, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarının analiz ihtiyaçlarına yönelik hizmet veriyor. Bünyesinde görüntüleme ve mekanik testlerin yanı sıra biyolojik analiz testleri de yapılıyor, ayrıca sıvı azot üretimi gerçekleştiriliyor. EGE-MATAL’ın farklı analiz birimleri var. Biyolojik analiz, kromatografik analiz, termal analiz, görüntüleme ve içyapı analizi laboratuvarı olmak üzere, özellikle pandemi sürecinde hizmete giren ERASİS programı kapsamında başvuru, raporlama vb işlemlerin online olarak gerçekleştiği bir sistem ile, günden güne artan analiz sayısıyla dört ayrı birimde hizmet veriyoruz. Hem öğrencilere hem akademik personele yönelik eğitimler ve kurslar düzenliyoruz. EGE-MATAL alt yapısı ile üniversitemiz bünyesindeki araştırmacılar gerek ARGE gerekse tez çalışmaları için ilgili analizleri yaptırabiliyorlar.  Üniversitemiz dışında diğer kamu kuruluşları ve özel sektördeki firmalar ve ARGE Merkezleriyle iş birliğimiz bulunuyor. Bu firmalar, ürün geliştirme ile ilgili test ve analizlerini üniversitemizde yaptırıyorlar. Bu bağlamda EGE-MATAL hem üniversitemiz hem de özel sektör için önemli bir altyapı ve günden güne sektörel ihtiyaçlara göre güncellenen farklı test ve analizler için destek sağlamaktadır” dedi.

TÜBİTAK DESTEKLİ KURSLAR

Verilen “Hücre Kültürü Kursu” hakkında konuşan Dr. Aksu,  “Hücre Kültürü kurslarını çoğunlukla yılda iki kez olmak üzere genelde TÜBİTAK destekli olarak düzenliyoruz. Kurslarımızda hem teorik anlatım hem de laboratuvar ortamında uygulama yapılıyor. Katılımcılarımız sadece Ege Üniversitesinden olmuyor, farklı üniversite ve şehirlerden de katılımcılarımız oluyor.  Kanser araştırmalarında en çok kullanılan yöntemlerden biri Hücre canlılığı testi.  Bu kursta bu testlerin avantajları ve dezavantajları anlatılıyor. Daha sonra da laboratuvarda sanki bir analiz yapılır gibi MTT yapılıyor. Eczacılık Fakültesinde ilaç üretmek isteyenler, dermokozmetik ürünler üretmek isteyenler ya da Diş Hekimliği Fakültesinde implant üretmek isteyenler bu testleri yaptırmadan piyasaya ürün sunamıyor. EGE-MATAL’da hücre canlılığı testi ve biyokimya gibi analizler sürekli olarak yapılıyor ve bu analizler çok fazla rağbet görüyor. Ayrıca Kromatografi, X-Ray Fotoelektron Sprektrokopisi (XPS) kurslarımız da ilgi gören çalışmalarımız arasında” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir