Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Dr. Öğretim Üyesi Akşit, “Dijitalleşmenin etkisiyle film izleme alışkanlıkları değişti”

 Dijitalleşen dünyada sinemanın geleceği

 Dr. Öğretim Üyesi Akşit, “Dijitalleşmenin etkisiyle film izleme alışkanlıkları değişti”

Rüya Altıkızlar – Halis Erinç Keleş

Teknolojik gelişmelerle ve pandemi koşulları nedeniyle sinema sektörünün yerini dijital platformlar almaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde sinema salonu sayısı 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 4,5 azalarak 2 bin 698 oldu. Bu dönemde sinema salonlarındaki koltuk sayısı ise yüzde 6 azalarak 317 bin 763’e geriledi. Ayrıca seyirci sayısı da 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 69,5 azalarak 17 milyon 226 bin 952 kişiye düştü. Bu gelişmeler karşısında sinema salonlarının bugününü ve yarınını, dijital platformlara doğru artan yönelimi hakkında Ege Üniversitesi(EÜ) Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Onur Orkan Akşit değerlendirmelerde bulundu.

Dijital platformların ortaya çıkmasıyla sinema salonlarına gösterilen rağbetin azaldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Onur Orkan Akşit, “Artan bilet fiyatları nedeniyle sinemaya gitmek lüks haline geldi. İşin bir de sinema salonlarının izleyicileri kendinden uzaklaştırdığı boyutu var. Aletlerin ömrü uzasın diye ışıkları kısıyorlar, kapkaranlık filmler izliyoruz, film daha bitmeden salonun ışığı açılıyor. İnsanlar da bu sebeplerden ötürü sinemadan uzaklaşarak dijital platformlara kaymaya başlıyor. Diğer yandan evdeki sistemler de iyice gelişti, televizyonların ekranlarının büyümesi, ses sistemlerinin gittikçe iyileşmesi gibi etmenler sinemayı aratmayacak ortamlar oluşturulmasına olanak sağladı” dedi.

Dijital platformların, filmlerin üretim sürecine ve gösterimlerine etkisine de değinen Dr. Öğretim Üyesi Akşit, “Her sinemacı filminin sinema salonlarında gösterime girmesini ister tabii ki ama filmi gösterime koyup az izlenmesindense, dijital platformlarda yayınlayıp en azından filmin maliyetini karşılamayı seçiyorlar. Ayrıca dijital platformlar, bağımsız sinemacılara filmlerini farklı mecralarda gösterime sunma imkânı da veriyor” diye konuştu.

“Hızlı tüketim kültürü film izleme alışkanlıklarını değiştiriyor”

Film izleme alışkanlıklarının dijitalleşmenin etkisiyle değiştiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Akşit, “Sinemasal deneyimin ideali, filmi yarım bırakmadan baştan sona izlemektir. Evde, dijital platformlardan izlerken bu pek mümkün değil tabii ki. Çünkü sürekli bölünebilme ihtimaliniz vardır. İçinde bulunduğumuz hızlı tüketim kültürü de film izleme alışkanlıklarımızı değiştiriyor.  Dijital platformlarda filmin hızını değiştirme imkanı var. 10 dakikada izleyeceğin sahneyi çok vaktimi almasın düşüncesiyle 8 dakikaya indirebiliyorsun. Filmi hızlandırmak, filme ihanet gibi geliyor bana”  diye konuştu.

Sinema salonlarının geleceği hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Akşit, “İnsanlar sinemaya gitmekten tamamen vazgeçer mi bilemiyorum. Çünkü sinemaya gitmek sosyal bir deneyim aynı zamanda. Gerçi o sinema deneyimi de alışveriş merkezlerine sıkıştı, şehir deneyiminden alışveriş merkezi deneyimine dönüştü. Sinema, yabancı insanlarla birlikte izlenen, romantik bir deneyim, toplu bir rüya gibi bir anlamda.  Bu yüzden ben sinema salonlarının tamamen biteceğini düşünmüyorum ama mutlaka yara alacaktır” dedi.

Öğrencilerin ilk tercihi dijital platformlar

EÜ İngilizce Mütercim ve Tercümanlık öğrencisi Rümeysa Cümüş, dijital platformları tercih ettiğini ifade etti. Cümüş, “Eğer çok merak ettiğim bir film değilse, özellikle fiyatlardan dolayı, sinemaya gitmiyorum. Sevdiğim bir yönetmenin filmi ya da uzun zamandır beklediğim bir film varsa sinemayı tercih ediyorum. Zaten sinemada gösterime giren filmler dijital platformlara geldiği için genelde sinemaya gitmeyi tercih etmiyorum. Bundaki en büyük sebep sanırım fiyatlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir