Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

 “Atatürk modernleşme çabalarının fikir babası ve uygulayıcısıdır”

Ege Üniversitesinde “Atatürkçü Düşünce Sistemi” anlatıldı

Ayşe Akar- Halil Çoban

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi  (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde “Atatürkçü Düşünce Sistemi” konferansı düzenlendi. EÜ Su ürünleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşmacı olarak EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Necati Çayırlı yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 98 yıl önce Cumhuriyetimizi bizlere hediye ederken, Türk Milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, aklın ve bilimin rehberliğinde Türk kültürünün çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılması amacı ile temel esasları, kendisi tarafından belirlenen gerçekçi fikirlere ve ilkelere dayanan Atatürkçü Düşünce Sistemi’ni oluşturdu. Bu konferansta bu düşünce sistemi detaylı bir şekilde anlatılacak. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Atatürkçü düşünce sisteminin boyutlarına değinen EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Necati Çayırlı, “Atatürkçülüğün iki temel boyutu vardır; birincisi işgalci devletlere karşı yürütülen bir bağımsızlık savaşı, ikincisi de savaşın sona ermesi ile birlikte ekonomi, yönetim, eğitim ve kültürde izlenen topyekün bir modernleşme anlayışıdır. Bu nedenle Atatürk hem kurtuluş savaşının yenilmez komutanı hem de modernleşme çabalarının fikir babası ve uygulayıcısıdır” dedi.

Atatürkçülüğün bir çağdaşlaşma hareketi olduğunu belirten Öğr. Gör. Çayırlı, “Atatürkçülük, bir çağdaşlaşma hareketidir. Yaşadığı dönem içinde milletini muasır medeniyet seviyesine çıkarmak için inkılaplar yapan Atatürk, yöntemi tespit etmiştir. Kendisinden sonra gelen nesilden beklenen; Atatürkçülüğün özüne bağlı kalmak şartıyla, yaşanılan dönemin milli ve evrensel değerlerini benimseyerek, Türk milletinin çağdaş uygarlık seviyesine çıkmasına katkıda bulunmaktır” diye konuştu.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Tolga Dinçer, Öğr. Gör. Çayırlı’ya “Teşekkür Plaketi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir