Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Rektör Budak, “Polen Alerji Bülteni interdisipliner çalışmanın en başarılı örneğidir”

Rektör Budak, Ankara’da EÜ ve MGM iş birliğinde hayata geçirilen Polen Alerji Bültenini anlattı

Rektör Budak, “Polen Alerji Bülteni interdisipliner çalışmanın en başarılı örneğidir”

Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, “İzmir’in atmosferik polen verilerinin güncel olarak halka duyurulması ve polenlere duyarlı kişilerde farkındalık yaratılması amacıyla Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen Polen Alerji Bülteni,  interdisipliner çalışmanın en başarılı örneklerinden biridir” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla “Okyanus, İklim ve Hava” temalı program gerçekleştirildi. Ankara’da gerçekleştirilen etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Çoşkun, Dünya Meteoroloji Örgütü Başkan Yardımcısı Dr. Albert Martis ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı.

Programın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, “Türkiye’de ilk defa İzmir’de başlattığımız Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarıları Projesi’ni başta Ankara olmak üzere tüm yurtta yaygınlaştıracağız” dedi. Yine programda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Bu önemli ve anlamlı günde sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün elde ettiği kapasiteyi çağımızın gelişmesi ile doğru orantılı bir şekilde teknolojiyi aynı zamanda paydaşlığı aynı zamanda da yararlandırıcılığı çok iyi ortaya koyduğu için kendilerine şükran duyuyoruz” dedi.

 “Polen Alerji Bülteni web sayfasına halkımız yoğun ilgi gösteriyor”

Programın açılışında bir sunum yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Polen Alerji Bülteni” hakkında bilgiler verdi. Rektör Budak, “Günümüzde iklim ve hava olaylarının insan sağlığı, çevre ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerinin ele alınması kaçınılmaz hale gelmiştir. Artan doğal felaketleri, ozon tabakasının hasarını, iklim değişikliğini, kuraklığı, hızlı nüfus artışını ve iklim bilimcilerin geleceğe dair öngörülerini dikkate almak zorundayız” dedi.

Toplumsal problemlerin çözümünde üniversitelere önemli görevler düştüğünü ifade eden Rektör Budak, “Bilgi çağında ve bilim dünyasındayız. Üniversitelere düşen görev bu bilgi çağında toplumun, ülkenin ve devletin öncelikli Ar-Ge alanında çalışmalar yapması, toplumun sağlığı, güvenliği ve refahı için daha çok katkıda bulunabilmesidir. O nedenle de yerli ve milli anlamda yerel yönetimlerle STK’larla, üniversitelerle, Bakanlıklarımızla birlikte çalışıp üretmek durumundayız. Ege Üniversitesi olarak Sayın Bakanımızın destekleri ile önemli bir projeye imza attık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzman ve mühendisleri ve üniversitemiz akademisyenlerinin katılımı ile Türkiye’de bir ilki yaptık. Toplum sağlığını korumak için Atmosferik Polen Tahmin Sistemine dayalı ‘Polen Alerji Bülteni’ni interdisipliner çalışma ile hayata geçirdik. Polen Alerji Bülteni, interdisipliner çalışmanın en başarılı örneklerinden biridir. Proje kapsamında ilgili tüm alanlarda gerçekleştirilen veri analiz ve işlemesiyle elde ettiğimiz çıktıları, hem https://polenalerji.ege.edu.tr/, hem de https://mgm.gov.tr/ web sayfalarından vatandaşlarımızla paylaşıyoruz.  Nisan 2019 tarihinden bu yana kesintisiz hizmet veren ‘Polen Alerji Bülteni’ web sayfası bugün, çok geniş kitleler tarafından takip ediliyor. Bilgilendirici metin ve videoların yanı sıra, farklı polenlere maruz kalma risklerinin verildiği web sayfası, İzmir’deki alerji hastalarının günlük rutinlerini programlamada ana başvuru kaynağı olmuştur. Bizler de ‘Polen Alerji Bülteni’ ile sunduğumuz hizmet kalitesinin iyileştirilmesi için oluşturduğumuz anket kutucuğuyla geri bildirimler alıyoruz. Öte yandan Polen Alerji Bülteni kapsamında bugüne dek elde edilen tüm verilerin, 2020 yılında yayınlanan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin editörlüğünü yaptığı ‘Türkiye’nin Geçmişten Günümüze Meteoroloji Politikaları ve Stratejileri’ adlı kitabın 7’nci bölümü ile literatüre kazandırıldığını da eklemek istiyorum” dedi.

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kurumsal desteği çok önemli”

Prof. Dr. Budak, “Üniversitelerimizin meteoroloji alanında da çok ciddi çalışmaları oluyor. Böyle bir toplantıda üniversitelere yer verdiği için başta Sayın Bakanımıza, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Bizlere güvenip yerli ve milli bir ürünü ortaya koymanın bahtiyarlığını yaşattığı için teşekkür ediyorum. Polen Alerji Bülteninin diğer illerimizde de yaygınlaştırılmasının halk sağlığı ve topluma hizmet açısından büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. Bu anlamda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kurumsal desteğini çok önemli ve gerekli buluyoruz Meteoroloji bilimine katkı sağlayan tüm mensupların Dünya Meteoroloji Günü’nü kutluyor, tüm katılımcıları saygı ve sevgilerimle selamlıyor, sağlık ve esenlikler diliyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir