Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

“Down Sendromlu çocukların yüzde 80’inde işitme sorunu görülüyor ”

EÜ’den “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” Etkinliği

 “Down Sendromlu çocukların yüzde 80’inde işitme sorunu görülüyor ”

Ege üniversitesinde “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Öğr. Gör. Dr. Ody. Kirazlı, “Yapılan çalışmalar, down sendromlu çocukların yüzde 80’inde işitme ile ilgili bir problemi olduğunu gösteriyor. Bu çocukların yaklaşık yüzde 50 ila 70’inde orta kulak iltihabı görüldüğünden, düzenli takipleri son derece önemli” diye konuştu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla online etkinlik düzenledi. Moderatörlüğünü Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin üstlendiği etkinlikte, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Ody.  Gülce Kirazlı, “Down Sendromlu Çocuklarda İşitme Sorunları ve İşitmenin Değerlendirilmesi” konulu bir sunum yaptı.

Etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Down Sedromu, çocuklarda 21’nci kromozondan kaynaklanan genetik bir farklılıktır. Down Sedromu, çocuklarda zihinsel yetersizlikle beraber, dil, konuşma, işitme, kalp, mide ve böbrek sorunları gibi birçok sorunlar görülebiliyor. Bunun yanında, çocukların baş ve yüz bölgesinde de bir farklılaşma görülüyor. Anatomik bölgedeki bu farklılık, işitme sorunları için de bir yatkınlık oluşturuyor. Normal gelişim gösteren akranlarına göre daha sık kulak enfeksiyonu geçirebiliyorlar. Çocuklardaki bu kulak enfeksiyonları, işitme kaybının oluşmasına bunun akabinde de konuşmaya ilişkin sorunlara neden oluyor. Bu nedenle, down sedromlu çocuklarda erken dönemden itibaren işitme kaybı çok önemli bir faktör. Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü olarak bizler de, Dünya Down Sendromu Farkındalık Gününde bu önemli konuyu ele almayı son derece değerli bulduk” dedi.

“Down Sendromu, bir hastalık değil, genetik bir farklılık”

Down Sendromunun genetik bir farklılık, bir kromozon anomalisi olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Ody. Kirazlı, “Normalde bir insan vücudunda kromozon sayısı 46 iken, down sendromlu bireylerde 47 oluyor. Down Sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Dünya çapında yaklaşık 6 milyon kişinin down sendromlu olduğu, Türkiye’de ise bu sayının 70 bin kişi olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Down sendromlu çocuklarda sağlıklı dil gelişimi için işitme kaybının erken tanı ve teşhisinin önemine vurgu yapan Öğr. Gör. Dr. Ody. Kirazlı, “Bir çocuğun konuşmayı ve dili öğrenebilmesinin temel şartı söylenenleri duyabilmesidir. Bu durumda down sendromlu çocuklar için de, iyi işitmek çocuğun sosyalleşmesi kadar konuşma ve dil gelişiminde çok önemli bir yere sahip. Normal işitmenin, çocuğun bilişsel ve akademik gelişiminde de büyük bir etkisi var.  Yapılan çalışmalar, down sendromlu çocukların yüzde 80’inde işitme ile ilgili bir problemi olduğunu gösteriyor. Bu sebeple, işitme sorunlarının erken tanı ve teşhisi son derece önemli bir yer tutuyor. Down sendromlu çocukların büyük bir bölümü hayatlarının bir döneminde ciddi işitme kaybı ile karşı karşıya kaldığından, ailelerin düzenli olarak kulak burun boğaz hekimine ve ardından odyoloğa başvurmaları gerekiyor. Down sendromlu çocukların yaklaşık yüzde 50 ila 70’inde orta kulak iltihabı görüldüğünden, düzenli takipleri son derece önemli” diye konuştu.

Sunumunda down sendromlu çocukların işitme sorunlarına yönelik değerlendirme yapan Öğr. Gör. Kirazlı, etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir