Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Beton yapılarda hasar tespitinde kullanılan akustik emisyon tekniğinin başarısı araştırılacak

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’un yürütücülüğünü yaptığı “Beton Yapılarda Pasif Tahribatsız Muayenenin Güvenilirliği için Akustik Emisyon Tekniğinin Hasar Tespiti Olasılığının Araştırılması” başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Programı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu.

Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’u makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bünyesinde sağlık bilimlerinden temel bilimlere, mühendislik bilimlerinden spor bilimlerine geniş yelpazede akademik birim bulunuyor. Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi içerisinde bilim insanlarımız önemli projeler hazırlayarak literatüre ve bilim dünyasına kazandırıyorlar. Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’un yürütücülüğünü yaptığı, ‘Beton yapılarda pasif tahribatsız muayenenin güvenilirliği için akustik emisyon tekniğinin hasar tespiti olasılığının araştırılması’ konulu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Proje ekibinde Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver’in de bulunduğu proje ile yapıların doğal afetler öncesi ve sonrası durumlarının belirlenmesi için kullanılan ve yapıya hasar vermeden entegre bilgi sunabilen tahribatsız muayene teknolojilerinin daha yüksek güvenilirlikle geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur, “Yapıların doğal afetler öncesi ve sonrası durumlarının belirlenmesi için tahribatsız muayene teknolojileri hem yapıya dışardan hasar vermeyi engellemekte hem de yapının durumu hakkında hızlı ve entegre bilgi sunmaktadır. Bu projede,  beton yapılarda gelişen hasarların takibinde kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinin güvenirliği çoklu değişkenlere bağlı olarak araştırılacak ve en iyi hasar tespiti olasılığını sunan test düzeni önerilecektir. Projenin sonuçları yapıların sürekli izlenmesinde kullanılacak en iyi uygulama yönteminin tasarlanmasında yardımcı olup hasar takibinin daha yüksek güvenirlikle yapılmasını sağlayacak ve afet öncesi gerekli önlemlerin alınması ile de kentsel altyapıları sürdürülebilir kılacaktır. Projede beton yapılarda gelişen hasarların takibinde kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinin güvenilirliği çoklu değişkenlere bağlı olarak araştırılacak ve en iyi hasar tespiti olasılığını sunan test düzeni önerilecektir. Ayrıca sensör hassasiyetinin hasar tespiti olasılığına etkisini araştırmak için beton içerisine gömülü sensör uygulaması yapılacak ve daha yüksek algılama hassasiyeti ve transfer yeteneğine sahip olan gömülü sensörlerin inşaat sırasında yapılara gömülebilmeleri için fizibiliteleri değerlendirilecektir” diye konuştu.

Projenin sonuçlarının yapıların sürekli izlenmesinde kullanılacak en iyi uygulama yönteminin tasarlanmasına yardımcı olarak hasar takibinin daha yüksek güvenilirlikle yapılmasını sağlayacağını ve afet öncesi gerekli önlemlerin alınması ile de kentsel altyapıların sürdürülebilir kılınacağını belirten Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur, “Proje ülkemizde sensör teknolojilerine ilişkin gerekli altyapının tesis edilmesi, inşaat sektöründe yerli ve yenilikçi teknolojilerin süreçlere entegre edilmesiyle büyüme sağlanması ve tehlikeli ve riskli alanlardaki yapıların risk önceliklendirilmesi yapılarak dönüştürülmesi konularına katkı sunacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir