Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “1. Uluslararası Sağlık Günü Sempozyumu”

 İlayda Şahin

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu işbirliğinde, “1.Uluslararası Sağlık Günü Sempozyumu” düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen sempozyuma, EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Dekan Yardımcısı ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Fahriye Vatan, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Akokay Yılmaz, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğretim Görevlisi ve sempozyum eş başkanı Şenay Öztürk, EÜ Hemşirelik Fakültesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu akademisyenleri ve çalışanları ile öğrencileri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez,  “Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültemiz 1955 yılından itibaren bireyin, ailenin ve toplumun sağlığı konusunda ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış bir Fakültedir. Mayıs 2016 tarihinden bu yana akredite hemşirelik programımızdan insanı iyileştirmek için her yıl ortalama 300 hemşire mezun ediyoruz. Çoğunlukla deprem ve salgın gibi olağan dışı olaylara sağlık çözümleri üreten öğretim üye ve elemanlarımızın yürütücü ve araştırmacı olduğu TÜBİTAK Projeleri başta olmak üzere 36 adet dış kaynaklı projemiz ve yine öğrencilerimizin yürütücü olduğu, öğretim üye ve elemanlarımızın danışmanlık yaptığı 44 adet 2209 A TÜBİTAK projelerimiz ile yaşama dair iyileştirici sağlık dokunuşları yapıyoruz.

“Sağlık hakkı sadece kişisel bir mesele değil, kolektif bir sorumluluktur”

Fakülte olarak Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma misyonuna katkı sunduklarını belirten Prof. Dr. Dönmez, “13 Avrupa ülkesi, İrlanda, ABD, Azerbaycan, Özbekistan ve Gürcistan ile yaptığımız protokollerimiz sonucu sağlık donanımızı dünyanın bir ucundan diğer ucana paylaşarak aktarıyoruz.  Tüm bu hamlelerimiz “Sağlığın Korunması ve Sürdürülmesi Hemşirelik Tanısı” bilinci ile yapılmaktadır. Herkes için sağlık hedefine ulaşmak sadece bireysel bir zorunluluk değil, toplumlarımızın geleceğine yönelik stratejik bir yatırımdır. Bireyler sağlıklı olduğunda, potansiyellerini gerçekleştirebilir, ekonomik büyümeye katkıda bulunabilir ve daha dayanıklı toplumlar inşa edebilirler. Bu nedenle sağlık hakkı sadece kişisel bir mesele değil, kolektif bir sorumluluktur. Yararlı bilimsel bilgilerin paylaşıldığı bir toplantı olacağına inandığım sempozyumumuzun gerçekleştirilmesine emek veren herkese çok teşekkür eder, sempozyumun verimli ve başarılı geçmesini dilerim” dedi.

“Farklı yönleriyle sağlık hakkı konuşulacak”

Açılış konuşmasında son dönemde Türkiye’de ve dünyada yaşanan doğal felaketlere değinen Doç. Dr. Fahriye Vatan, “Küresel olarak içerisinden geçtiğimiz Covid 19 pandemisi ve sonrasında normalleştiğimiz son günlerde geriye dönüp baktığımızda yaşadığımız bu zorlu süreçte sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu çok daha iyi anladık. Bununla birlikte dünya çapında milyonlarca insanın sağlık hakkı giderek daha fazla tehdit altına girmekte. Savaşlar, afetler, olağanüstü durumlar, yaşamları tehdit ediyor; ölüme, acıya, açlığa ve psikolojik sıkıntılara neden oluyor. Fosil yakıtlar hem iklim krizini tetikliyor hem de temiz hava soluma hakkımızı elimizden alıyor; iç ve dış hava kirliliği her 5 saniyede bir can alıyor. Tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki teması “Benim Sağlığım, Benim Hakkım” olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda sempozyumumuzun bilimsel programında alanında uzman birbirinden değerli konuşmacılarımızla farklı yönleriyle sağlık hakkını konuşacağız” diye konuştu.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Akokay Yılmaz açılış konuşmasında, sempozyum temasına vurgu yaparak, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Sempozyumun açılış konferansını veren Portland Üniversitesi Hemşirelik ve Sağlık Yenilikleri Okulu Öğretim Üyesi Dr. Nancy Rollins Gantz (RN, MSN, MBA, CGNC, CNEn, FRCSI, FAONL), sempozyumun da temasını oluşturan “Benim Sağlığım, Benim Hakkım” ile ilgili sunumunda küresel bağlamda sağlık hakkına vurgu yaptı.  Konferansın ardından yer alan panelde, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz “İklim Değişikliği ve Sağlık Hakkı”, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay “Deprem ve Sağlık Hakkı” ve EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raika Durusoy “Savaş ve Sağlık Hakkı” konulu sunumlarını ve deneyimlerini aktardı.

Öğleden sonra panel oturumunda ise, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Öğretim Görevlisi Sezgin Karma, “Sağlık Hukuku ve İlkeleri”, İngiltere’de yönetici hemşire olarak görev yapan Uzman Hemşire Pakize Durmaz ise “Sağlık Profesyonellerinin Sağlık ve Güvenliği: İngiltere Örneği” sunumlarıyla sağlık hakkını farklı bakış açılarıyla değerlendirdi.

Sempozyumun son konuşmacısı Bakırçay Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Er, “Sağlık Hakkı Temelinde Yapay Zekâ: Fırsat ve Tehditler” başlıklı konuşmasında, yakın gelecekte birçok alanda olduğu gibi sağlığın şekillenmesine de yön verecek olan yapay zeka uygulamalarını aktardı.

Katılımın yoğun olduğu sempozyum, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı ve Sempozyum Eş Başkanı Öğr. Gör. Şenay Öztürk’ün kapanış konuşması ve değerlendirmeleri ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir