Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Erciyas, “Telsiz kullanımı doğal afetlerde iletişimi kolaylaştırıyor”

EÜ İletişim Fakültesinde “Amatör Telsizcilik” Söyleşisi

Erciyas, “Telsiz kullanımı doğal afetlerde iletişimi kolaylaştırıyor”

Haber: Sinem Durmaz- Marjila Sawari

Fotoğraf: Merve Seven

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi’nde Kariyer Etkinlikleri kapsamında “ Dünya Amatör Telsizcilik Günü” dolayısıyla bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşmacı olarak Kent Yaşam Haber Sitesi Sorumlu Müdürü amatör telsizci Hüseyin Erciyas yer aldı. EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yurdagül Bezirgan Arar’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğe Kent Yaşam Haber Sitesi yayın danışmanı amatör telsizci Saadet Erciyas ve gazetecilik öğrencileri katıldı.

Telsizcilikle ilgili temel bilgiler veren Hüseyin Erciyas; “En basit tabirle şunu söyleyebilirim ki, bizim temel kaygımız iletişim. Derdimiz, mesleğimiz iletişim. Uygulama alanlarımız ise iletişim araçları. Örneğin amatör telsizci olarak dünyanın her yerinde haberleşebilirim. Amatör telsizciliğin pratikte faydaları; dünyayı bilgilendirme, dünyadan haber alma, dünyaya haber verme, dünya üzerindeki amatör telsizcilerle iletişim kurmak, yardım çağrılarına cevap vermek ve yardım istemek şeklinde sıralanabilir” diye konuştu.

“Amatör telsizcilik acil durumlarda iletişim olanağı sağlıyor”

Amatör telsizciliğin acil durum ve afet konularındaki önemini vurgulayan Hüseyin Erciyas, “Afetler, hepimizin bildiği gibi doğal yollarla gerçekleşen yıkımlar. Bir de acil durumlar var; insanların birdenbire karşısına çıkan durumlar. Amatör telsizcilik sadece insanların tuşa basıp konuştuğu bir habercilik çeşidi değil. Amatör telsizcilik acil durumlarda, afetlerde bir iletişim olanağı sağlıyor.  Doğal afetler, iletişimi kesilmeyen telsiz teknolojisinin önemini ortaya koyuyor. Amatör telsizlere ayrılmış frekanslar var. Bu frekanslar üzerinden görüşmeler sağlanıyor. Amatör telsizciler; doğal afetler, savaş gibi olağanüstü durumlarda resmi makamlarla iş birliği yaparak haberleşmeyi kolaylaştırıyor. Bu bağlamda yaptığım işi çok seviyorum, herkese de öneriyorum. Sesimi duyurma yöntemlerini ihmal etmemeye çalışıyorum; çantamda mutlaka düdük taşıyorum. Bunu yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim” dedi.

Amatör telsizciliğin acil durum ve afetlerin yanı sıra gündelik hayatta da kullanımına değinen Saadet Erciyas; “Meslektaşlarımız arasında telsiz kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Ayrıca ben bir kadın olarak da şunu söyleyebilirim ki; telsiz insana bir güven veriyor. Yanınızda bir telsiz taşıyor olmak oldukça rahatlatıcı, çünkü günlük hayatta telefonunuzla bir problem yaşadığınızda iletişim kuracağınız bir telsizinizin olması; asansörlerde, zemin katlarda daima ulaşılabilir bir cihaz taşıyor olmak hayatı kolaylaştırıyor diyebilirim” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Hüseyin Erciyas öğrencilerin sorularını yanıtladı. Doç. Dr. Yurdagül Bezirgan Arar tarafından Hüseyin Erciyas’a katılımı için “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir