Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı

Çağatay Yiğit Akkaya- Sümeyye Almas- Aslı Solmaz

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Öğrenci Dekanlığı iş birliğinde Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi’nde (AROM) ücretsiz ağız ve diş taraması etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Uzman Diş Hekimi Ali Canberk Ulusoy, ağız ve diş bakımı konusunda bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinliğe EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilgiler Bölümü Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Zuhal Tuğsel, Öğrenci Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Taylan Günay ve çeşitli fakültelerden öğrenciler katıldı.

Dişte üreyen bakteriler hakkında bilgi veren Uzman Diş Hekimi Ali Canberk Ulusoy, “Ağız içinde 350’den fazla bakteri türü vardır.  Bu bakteriler diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Çürük mekanizmasının çalışma prensibine baktığımızda bakteriler, ağız içindeki besini metabolize ederler, ardından asit birikimi olur ve pH’ta düşüş gerçekleşir. Kritik pH dediğimiz 5,5 değerimiz vardır. Bu değerin altına düştükten sonra bozulmalar başlar. Örnek vermek gerekirse şeker daha hızlı metabolize olduğu için pH’ı daha çabuk düşürür ve bozulmayı hızlandırır. Şeker tüketiminin arkasından, pH bu kadar düşükken bir fırçalama yapmamak, asit tüketiminin fazla olduğu çözülmenin başlayabileceği ortama zemin hazırlar. Tatlı sonrası su tüketimi pH’ı yükseltmekte faydalıdır” dedi.

“Diş fırçası 3 veya 6 ayda bir değiştirilmeli”

Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları hakkında bilgi veren Uzman Diş Hekimi Ulusoy, “Bu iki hastalığın önüne geçmek için en önemli uygulama düzenli ağız bakımı ve diş fırçalamaktır. Dişlerimizi günde 2 defa ikişer dakika süreyle  fırçalamalıyız. Özellikle günün son besininden sonra ikinci diş fırçalamayı yapmak gerekir. Ağız ve diş bakımında florlu diş macunu öneriyoruz. Flor, ağız içindeki mineral kaybının remineralize edici bir etkendir. Elbette ki florun zararsız olduğunu söylemiyoruz. Uygun oranda kullanıldığında faydası vardır. Diş fırçalama sürecinde eski tip diş fırçası öneriyoruz. Diş fırçası 3 veya 6 ayda bir değiştirilmeli. Önerdiğimiz diş fırçalama yöntemi diş ve diş etinin bileşkesine 45 derece tutulmalı ve ileri geri büyük hareketlerle değil, ufak titreşimler ve süpürme hareketi şeklinde olmalıdır” dedi.

“Ağız sağlığı tüm vücudu etkiliyor”

Ağız sağlığının bütün vücudu etkilediğini söyleyen Diş Hekimi Ulusoy, “Diş eti problemleri ortaya çıktıktan sonra diş etleri iltihaplanıyor. Bu iltihap, diş etleri içindeki damarlar yoluyla vücuda yayılabiliyor. Yayıldıktan sonra hem damarlarda birikime sebep olabilir hem de bir kalp damar problemine sebep olabilir. Bunun yanında şeker hastalığı da ağız içerisi ile birebir iletişimi olan bir hastalıktır. Çünkü beslenmeyle iç içedir. Şeker hastasında ağız içindeki problemler inatçı olabilir. Bunlar birbirinden ayrılabilecek şeyler değildir” dedi.

Diş Hekimi Ulusoy, ağız ve diş sağlığı ile konuşma, yeme ve sosyalleşmenin bağlantılı olduğunu ve bunların hepsinin temel insani ihtiyaçlar olduğunu belirtti. Ayrıca yılda iki kere diş hekimine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etkinliğin sonunda Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri etkinliğe katılan diğer öğrencilere ağız ve diş taraması yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir