Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyenlerin geliştirdikleri “Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı” ABD’den patent tescili aldı

Ege Üniversitesinde oluşturulan bilim üretme ekosistemi sonucunda yapılan çalışmalar patent almaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) Müdür Yardımcısı ve Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç’ün yürütücülüğünü yaptığı, Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Özdil’in  araştırmacı olarak görev aldığı   “Kumaşların Dalama Özelliğinin Objektif Olarak Ölçümünü Sağlayacak Bir Cihaz Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında geliştirilen “Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı (Fabric Prickle Measurement Tester)” Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) patent tescili aldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Hem eğitim hem de Ar-Ge faaliyetlerinde kalitesi tescillenmiş bir araştırma kurumu olan üniversitemiz bünyesindeki yetkin akademisyenlerimiz bilim dünyasına önemli katkılar sunmaya devam ediyor.  Bilim insanlarımız tarafından yürütülen projeler ürüne dönüşüp,  hem ülkemiz hem de uluslararası arenada tescil edilerek, insanlığın ve bilimin hizmetine sunuluyor. Bu kapsamda öğretim üyemiz Doç. Dr. Gamze Süpüren Mengüç’ün yürütücülüğünü yaptığı proje neticesinde geliştirilen ‘Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı’ Amerika Birleşik Devletlerinden patent tescili aldı. Hocamızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Projenin birçok çıktısı bulunuyor”

Aldıkları patent tescilinden dolayı büyük bir memnuiyet duyduklarını ifade eden Doç. Dr. Süpüren Mengüç, “Cihazımızın yurt dışında tescil alması bizleri oldukça memnun etti. Proje kapsamında geliştirilen cihazımız için 2019 yılında yaptığımız patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Temmuz 2021’de tescillendi. Cihazın uluslararası patentinin alınması için yapılan PCT başvurusunun raporunun da olumlu olarak gelmesiyle ülke girişleri aşamasına geçildi ve uluslararası alanda korunması için başvurular gerçekleştirildi. Cihaza ilişkin patent, yapılan protokol kapsamında PRO-SER  firmasına lisanslandı. Projemiz süresince bizlerden desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kumaş Dalama Ölçüm Cihazı, ciltteki sinir uçlarını etkileyerek kaşındırma hissi oluşturan kumaş yüzeyindeki tüylerin oluşturduğu batma kuvvetini ölçüyor.  TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında desteklenen proje, Mühendislik Araştırma Destek Grubu yürütme kurulu tarafından verilen “Proje Performans Ödülü”nü de aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir