Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli Doktora Öğrencisinden ‘Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması’

TÜBİTAK projesiyle sigara bağımlılığı önlenecek

Egeli Doktora Öğrencisinden ‘Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması’

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Doktora Öğrencisi Uzman Hemşire Lütfiye Gökçe’nin yürütücülüğünü üstlendiği “İndüktif Yaklaşımla Geliştirilen Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Modeline Dayalı Mobil Uygulama Çalışması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Projenin danışmanlığını Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şafak Dağhan üstleniyor. Sigara bırakmaya yönelik yapılan proje kapsamında “Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması” geliştirilecek.

Proje ekibini makamında ağırlayan Prof. Dr. Necdet Budak, “Hemşirelik Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Şafak Dağhan ve öğrencisi Lütfiye Gökçe’nin sigara bırakmaya yönelik projeleri TÜBİTAK’tan destek aldı. Hocamızı ve öğrencimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Yeni bir kavramsal model oluşturuldu”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şafak Dağhan, “Bu projenin amacı indüktif  yaklaşımla oluşturulan kavramsal modele temellendirilen mobil tabanlı sigara karşıtı hemşirelik girişimlerinin, hemşirelik fakültesi öğrencilerinin sigara içme ile ilişkili niyet, tutum ve karar verme dengesine etkisini değerlendirmektir. Bu doğrultuda, tez çalışmasının; teknolojik tasarım ve deneysel uygulama aşamaları için gereken bütçe ihtiyacını karşılamak amacıyla TÜBİTAK başvurusu yapılmış ve kabul almıştır. Bu doktora tez çalışması üç aşamalıdır. Bu aşamalar metodolojik tasarım aşaması, teknolojik tasarım aşaması ve deneysel uygulama aşamasıdır. Araştırmanın ilk aşaması olan metodolojik tasarım aşaması tamamlanmıştır” dedi.

“Sigarasız nesillerin yetişmesi önemli”

Proje Yürütücüsü Lütfiye Gökçe, “Bu projede, sigara bırakma alanında sıkça kullanılan davranışsal teorik modellerin kavramları temel alınarak bu modellerdeki kavramsal boşlukların, diğer model bileşenleriyle tamamlanmasıyla bağımlılık çalışmalarında kullanılabilir yeni bir faydalı teorik model ortaya çıkardık. Ayrıca kavramsal modelin teorik yapısı ile oluşturulan  ‘Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması’ sigara bağımlılığın önlenmesi için etkili bir araç olarak alana kazandırılacak. Sağlık çalışanlarının sigara içiyor olması sigarayla yapılan mücadelenin inandırıcılığını kaybetmesine neden olmaktadır. Sigara ile mücadelede en ön sıralarda olması gereken sağlık çalışanlarının, bu sorumluluğun bilincinde kendilerine düşen görevi yapmaları, en başta da sigara içmemeleri sigarasız nesillerin yetişmesi için önemlidir. Hemşirelik öğrencileri hemşirelik mesleğinin geleceğidir. Bu doğrultuda projenin yürütüleceği örneklemi oluşturan hemşirelik öğrencilerinin yapılacak girişim ile sigara bırakma niyeti desteklenerek, süreç sonunda hem sigarayı bırakma davranışı hem de sigara karşıtı bir tutum geliştirmeleri ve gelecekte sigara karşıtı müdahalelerde etkin rol almaları da beklenmektedir” diye konuştu.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir