Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Toplum sağlığı alanında güvenilir akredite laboratuvar: EGEMİKAL

Biyosidal ürünlerden dezenfektan ve antiseptiklerin analizini yapan tek akredite devlet üniversitesi laboratuvarı

Toplum sağlığı alanında güvenilir akredite laboratuvar: EGEMİKAL

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Biyosidal Ürün Analizleri” konusunda yetki verilen laboratuvarlar arasında dezenfektanlar ve antiseptikler ile ilgili biyosidal ürünlerin analizini yapan tek akredite devlet üniversitesi laboratuvarı olması yönüyle ön plana çıkan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi EGEMİKAL Çevre Sağlığı Laboratuvarı, re-akredite olarak kalitesini bir kez daha tescilledi. İlk kez 2017 yılında akredite olan laboratuvar, yapılan denetlemelerde elde edilen başarılar neticesinde belgesini her yıl yenilemeyi sürdürüyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversite olarak güçlü laboratuvar altyapımızla hem kamu kurumlarımıza hem de özel sektöre ürün kalitesine yönelik test ve analiz desteği veriyoruz. EGEMİKAL Çevre Sağlığı Laboratuvarımız da toplum sağlığına yönelik ürünlerin testlerini akreditasyon güvencesi altında gerçekleştiriyor” dedi.

Özellikle pandemi döneminde EGEMİKAL’in önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Laboratuvar Müdürü Prof. Dr. Güven Özdemir, “Ülkemizin sahip olduğu üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlamada rol üstlenen Laboratuvarımız, toplum sağlığı ve gıda güvenliğine yönelik gerçekleştirdiği güvenilir analizlerle Covid-19 pandemi sürecinde pandeminin kontrol altına alınabilmesi amacıyla özellikle dezenfektan ve antiseptiklerin etkinlik testlerinin yapıldığı yegâne laboratuvarlardan biri olarak önemli bir görevi yerine getirmiştir. Laboratuvarımız, teknik donanımı ve cihaz altyapısı, nitelikli uzman personeli, test sonuçlarının kalitesi, her geçen gün artan analiz sayısı, akredite yapısı ile ulusal ve uluslararası standartlara uygun güvenilir analizleri ile bilime ışık olmaya devam etmektedir. 2021 yılında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarları hakkında yayımlanan talimat sonrası akreditasyon engeline takılan birçok laboratuvarın yetkisi iptal edildi. Ayrıca hızla artan özel analiz laboratuvarlarının meydana getirdiği rekabet ortamına rağmen Laboratuvarımız, biyosidal ürünlerin ruhsatlandırılması konusunda devlet üniversitesi laboratuvarı olarak yetkisini sürdürmeye devam etmektedir” dedi.

“Geniş hizmet yelpazesi”

Laboratuvarın verdiği hizmetler ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özdemir, “Laboratuvarımız, toplum sağlığının korunmasına destek sağlayacak olan analiz hizmetlerinin doğru ve güvenilir şekilde sunulması ilkesiyle çalışmalarını sürdürüyor. EGEMİKAL, üreticiler için üretimin tüm aşamalarında karşılaşılan sorunlara proje temelli çözümler üretirken; aynı zamanda laboratuvar çalışmaları kapsamında; biyosidal ürünlerin kimyasal analizleri ile kısa süreli ve uzun süreli stabilite testlerini; medikal ve veterinerlik alanları; gıda, sanayi, evsel ve endüstriyel alanlarda kullanılan kimyasal dezenfektanlar ve antiseptiklerin testlerini de gerçekleştirmektedir. Ayrıca haşerelerle mücadele amacıyla kullanılan insektisitlerin kimyasal ve fiziksel analizleri, bu ürünlerin stabilite testleri ve haşere denemeleri de laboratuvarımızın hizmet yelpazesinde yer almaktadır. Talep doğrultusunda kozmetik, tekstil, toprak, su, atık su ve çevre örneklerinin mikrobiyolojik analizleri de yapılmaktadır. EGEMİKAL Analiz Laboratuvarı, ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları ile Ar-Ge ve Ür-Ge kapsamında proje bazlı ortak çalışmalar yapmakta ve her geçen gün üniversite sanayi iş birliği alanındaki çalışmalarını artırmaktadır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir