Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

İldeniz, “Yapay zekâ bizim bilgilerimizden besleniyor”

EÜ Tıp Fakültesinde “Gelecek Trendleri ve Silikon Vadisi” söyleşisi

İldeniz, “Yapay zekâ bizim bilgilerimizden besleniyor”

Haber: Çağatay Yiğit Akkaya, Sinem Durmaz

Fotoğraf: Yağmur Onurlubaş

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi tarafından “Gelecek Trendleri ve Silikon Vadisi” konulu söyleşi düzenlendi. EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan Sertöz’ün moderatörlüğünü yaptığı söyleşide konuşmacı olarak Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Silikon Vadisi Network Başkanı ve Eski İntel Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz yer aldı. EÜ Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi’nde gerçekleşen söyleşiye akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına iklim krizi ve teknoloji arasındaki bağlantıya değinerek başlayan Ayşegül İldeniz, “2030 yılına dek bizim öngördüğümüz bir takım önemli beklentiler var. Bir tanesi iklim krizi. Biz, 2030 itibarıyla yüzde 50 fazla enerji ve yüzde 30 fazla yiyeceğe ihtiyaç duyacağız. Ancak bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağımızı henüz bilmiyoruz. Biz, teknolojik olarak bu iklim kriziyle başa çıkabiliriz. Ancak bu hızla pek mümkün görünmüyor. Enerji konusunda belirgin gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler ışığında bir çözüm olabileceğini düşünüyoruz. Ancak dünyanın ısınma hızıyla, bu sorunların çözülebilme hızı pek koşullu gitmiyor. O nedenle çok endişeliyiz. Bence 2030’a dek önümüze çıkan tüm inovasyonlar; enerji, yiyecek ve iklim krizini kontrol altına alabilme üzerine olacak” dedi.

“Yapay zekânın hem tehdidi hem avantajları var”

Yapay zekanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahseden İldeniz, “Teknolojide önemli etmenler vardır. Bunlardan biri de verinin üstünlüğüdür. Mesela Covid döneminde online olarak tüm verilerimizi verdik. Ayrıca interneti kullandığınızda bu verilerin hepsi kaydediliyor. Yapay zekâ,  sizden öğreniyor ve kendini geliştirmeye de başladı. Yapay zekâ tamamen bizim bilgilerimizden beslenerek büyüyen ve bir süre sonra dünyadaki trendleri gözlemleyerek öğrenen bir mekanizmadır. Biz şu anda dil modellerine kelimeleri indirdik. Ayrıca yapay zekânın tehditleri olduğu kadar avantajları da var. Yapay zeka geldiği zaman günlük hayatımızda yaptığımız pek çok işi son derece verimli, daha hızlı, daha az efor sarf ederek yapıyor hale geleceğiz. Ancak kötü şeylere baktığımız zaman pek çok büyük şirketlerin verileri alıp kullanması örnek verilebilir” dedi.

Söyleşinin sonunda düşüncelerini paylaşan Dekan Prof. Dr. Rüçhan Sertöz “Benim de bu söyleşiden kendime aldığım notlar var. Hepimizin ‘yapabilme’ derdi olmalı. Kimsenin yapmadığını yapma derdi ve merak ihtiyacı olmalı. Bizler, mezunlarımızı ve öğrencilerimizi bu günü kabul etmeyip geleceği düşünen hekimler olarak yetiştirmeliyiz” dedi.

Söyleşinin ardından öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan İldeniz’e EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sertöz tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir