Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ  “Dünyanın En Yeşil 100 Üniversitesi” arasında yer aldı

Ege Üniversitesi “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralamasında istikrarlı yükselişini sürdürüyor

EÜ  “Dünyanın En Yeşil 100 Üniversitesi” arasında yer aldı

Ege Üniversitesinin  “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması Greenmetric’teki yükselişi devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde, yaya öncelikli yeşil kampüs çalışmalarıyla birçok ilki yükseköğretime kazandırarak model olan Ege Üniversitesinin başarısı uluslararası arenada da tescillendi.

Üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çalışmalarının ve yeşil alan oranlarının dünya çapında değerlendirildiği uluslararası UI GreenMetric Sıralaması 2023 sonuçları açıklandı. Ege Üniversitesi, bu yıl da dünyanın en yeşil üniversiteleri arasında yer aldı. Ege Üniversitesi, sıralamalarda bin 183 dünya üniversitesi arasında on iki basamak birden yükselerek 96’ncı, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 4’üncü, Ege Bölgesi’nde ise ilk sırada yer alarak Ege Bölgesi’nin en yeşil ve sürdürülebilir üniversitesi olmayı başardı. Ege Üniversitesi, Su Kaynakları kategorisinde Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında birinci oldu.

Yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite mottosuyla örnek çalışmalara imza attıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “2010 yılından bu tarafa her yıl dünyanın seçkin üniversitelerini altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su kaynakları, ulaşım, eğitim ve araştırma olmak üzere altı kritere göre değerlendiren UI GreenMetric World University Rankings, yükseköğretim kurumlarını her değerlendirme alanı için puanlayarak uluslararası arenada sıralıyor. Ege Üniversitesi, tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı bir platform olan GreenMetric’e 2016 yılından itibaren katılım göstermektedir. 2021 yılında katılım gösteren 956 üniversite içerisinde toplam 7 bin 750 puan ile 108’inci sıraya yükselme başarısı göstermiştik. 2022 yılında puanımızı 8 bin 150’ye çıkararak bin 50 üniversite içerisinde dünya sıralamasındaki yerimizi korumuştuk. 2023 yılı sıralamasında ise; özellikle atık alanında yapılan faaliyetler ve yeşil kampüs çalışmaları neticesinde Üniversitemiz, bin 183 üniversite arasından ilk 100’e girerek 8 bin 400 puanla 96’ncı sırada yer almıştır. Üniversitemiz her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artışına rağmen, başarı sıralamasını artırmaya devam etmektedir. 2023 yılı değerlendirme sonuçları daha detaylı incelendiğinde Üniversitemiz; Eğitim ve Araştırma ile Su başlıklarında önemli gelişmeler sağlayarak  bin 550 puandan bin 650 puana yükselmiştir. Bunun yanı sıra; Atık alanındaki puanımız bin 575’ten bin 650’ye ulaşmıştır. Enerji ve İklim Değişikliğinde  bin 550 ve Ulaşım alanında ise bin 425 puan ile başarımız korunmuş, Binalar ve Altyapı başlığında ise gelişmemiz hemen hemen aynı düzeyde devam etmiştir” dedi.

“Sürdürülebilirliği kültür haline getirdik”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, tüm birimlerimizle yeşil alan miktarını artırarak,  kaynakları etkin ve verimli kullanıp,  sürdürülebilirlik ilkelerini bir kültür haline getirdiğimizi ifade etmek isterim.  Ülkemizin çevreye duyarlı, yaya öncelikli, erişilebilir, engelsiz, model kampüsü olarak tam dijital, dört mevsim yeşil bir üniversite kampüsü felsefesiyle çalışmalarımızı bugüne kadar aralıksız sürdürdük, aynı bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Engelli öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm bireylerin ihtiyaçları dikkate alınarak bir yandan fiziki düzenlemelerimizi tamamlarken bir yandan da farkındalık çalışmalarına öncülük ediyoruz. İzmir’de Sıfır Atık Belgesi alan ilk eğitim kurumu olarak atık oluşumunu asgariye indiriyor ve geri kazanımı temel ilke olarak benimsiyoruz. Hem faunası hem florası ile dikkat çeken bir kampüs olarak ayrıca anıt ağaçlarımızın bakımlarını ihmal etmiyoruz. Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bu başarısında emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyanın saygın, sürdürülebilir ve çevreci üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almak için emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir