Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ Hemşirelik Fakültesi ‘III. Uluslararası V. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi’ne ev sahipliği yaptı

Kongre “Gönüllü Hasta Bakıcılıktan Bilimsel Hemşireliğe” teması ile gerçekleştirildi

 EÜ Hemşirelik Fakültesi ‘III. Uluslararası V. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi’ne ev sahipliği yaptı

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında  “III. Uluslararası V. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi” düzenlendi. “Gönüllü Hasta Bakıcılıktan Bilimsel Hemşireliğe” teması ile yapılan kongrenin açılışı Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonunda yüz yüze,  oturmaları ise çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Onursal Başkanlığını EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in,  Kongre Başkanlığını Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Asiye Akyol’un yürüttüğü kongre, alanında yetkin ulusal ve uluslararası akademisyenleri bir araya getirdi. EÜ Hemşirelik Fakültesi Prof. Dr. İnci Erefe Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen etkinliğe,  EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Kongre Başkanı Prof. Dr. Asiye Akyol, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez,  “Ülkemizde ve Fakültemizde önemli görevler üstlenen, mesleğimizin öncülerinden olan geçmişte kaybettiğimiz Prof. Dr. Aysel Kumral, Prof. Dr. Alev Dramalı, Prof. Dr. Leman Birol ve ani kaybı ile bizi derinden üzen Prof. Dr. Sevgi Oktay hocalarımız ile birlikte doğal ve yapay afetlerde kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, öğrencilerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum. Fakültemiz ev sahipliğinde geleneksel hale getirdiğimiz kongremizi bu kez Cumhuriyetimizin 100. yılında ve Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenliyor olmaktan gurur duymaktayız. Bu vesile ile ülkemize bağımsızlık meşalesini hiç sönmeyecek şekilde yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Yükseköğretimde bilimselleşmenin önemli adımı olarak ülkemizde ve Avrupa’da ilk lisans düzeyinde eğitim Ege Üniversitesinde başlamıştır. Hatta İlk Rektörümüz ve İlk Müdürümüz Ordinaryüs Prof. Dr. Muhittin Erel Hocamız ‘Ege Üniversitesinin kurulma nedeni Hemşirelik okulu açmaktır’ diyerek tarihimize önemli bir dokunuş yapmıştır” dedi.

Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Asiye Akyol ise “Ülkemizde Hemşirelik Eğitimi Gönüllü Hastabakıcılık Kurslarıyla başlamış, ilk hemşirelik okulu ise 1925 yılında Kızılay Derneğine bağlı olarak kurulmuş, 1960 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sağlık Meslek Liseleri açılması ile devam etmiştir. Bilimselleşmenin önemli bir adımı olan yükseköğretim lisans düzeyinde eğitim ise ülkemizde ve Avrupa’da ilk kez Ege Üniversitesinde Ege Hemşirelik Yüksekokulu ile başlamıştır. Bu yönü ile bakıldığında ‘Gönüllü Hasta Bakıcılıktan Bilimsel Hemşireliğe’ ana temasının fakültemiz bünyesinde ele alınması ayrıca bir önem taşımaktadır. Türkiye ve dünya hemşireliğinin tarihsel gelişimini ve Cumhuriyetin 100. yılında edindiğimiz kazanımlar, Türk hemşireliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde tarihsel süreçte elde ettiği başarılar kongre kapsamında tartışılacak.  Kongrenin Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı coşku ve heyecanının yaşatmak için yüz yüze açılış programını yaptığımız programın diğer oturumları çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Asiye Akyol, “İstiklal mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunun büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti 100. Yaşında. Cumhuriyetimizin 100. yaşı kutlu olsun. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum” dedi.

Kongrenin açılışında “Albümlerimizdeki Cumhuriyet 1925-1975” Dia Gösterisi, “Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ekibi tarafından “TENDUO” grubu müzik dinletisi, Zeybek Yöresi Halk Oyunları Gösterisi ve “Albümlerimizdeki Cumhuriyet 1925-1975” Fotoğraf Sergisi sanatseverlerle buluştu. Kongre bilimsel programı farklı ülke ve üniversitelerin katılımı ile çevrimiçi olarak yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir