Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Ege Üniversitesinde proje üretimi artık bir kültüre dönüştü”

TÜBİTAK Başkanı Mandal, EÜ’de öğrencilerle bir araya geldi

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Ege Üniversitesinde proje üretimi artık bir kültüre dönüştü”

*Rektör Budak, “Devletimizin Kalkınma Planlarındaki öncelikli alanlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi yenilikçi adımlar atarak sürdürüyoruz. Üniversitemiz, TÜBİTAK projelerinde son üç yıldır proje kabul oranında ve uluslararası projelerde fon almada Türkiye birincisi olmanın gururunu yaşıyor” dedi.

*Ege Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2209 A/B programlarına önemli katkılar sağladığını belirten Prof. Dr. Mandal, “Üniversite Öğrencileri Araştırma ve Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri kapsamında 132’si sanayiye yönelik olmak üzere Ege Üniversitesi öğrencilerinin 1001 araştırma projesi desteklenmiştir. Bu da bizlere Ege Üniversitesinde bu program doğrultusunda artık bir farkındalık değil bir kültür oluştuğunu göstermektedir” dedi.

Ege Üniversitesinde; “TÜBİTAK 2209 A/B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı Belge Takdim Töreni”, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde yapılan törene Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik- idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Konuşmasına TÜBİTAK 2209 A/B projeleri kabul gören öğrencileri tebrik ederek başlayan Prof. Dr. Hasan Mandal, söz konusu programların kendisi için en değerli programlardan biri olduğunu ifade etti. Ege Üniversitesinin programda Türkiye birincisi olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, programa verilen önemden dolayı Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, üniversite üst yönetimine ve emek veren akademisyenlere teşekkür etti. Prof. Dr. Mandal ayrıca Filistin’de, İsrail tarafından gerçekleştirilen katliamlarda hayatlarını kaybedenlere rahmet diledi.

“Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı” konulu bir sunum gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mandal, “Türkiye bu değişimden en çok etkilenen ülkeler arasında. İleride pek çok kıtlık sorunu ile karşılaşabiliriz. Bu değişiklikler, dolaylı olarak insan sağlını etkileyen patojenleri ortaya çıkarabilir. Tüm dünya bu sorunun çözümünü bilim ve teknolojide arıyor. Bilgi üretenin ve bilgiyi kullananların birlikte çalışma zorunluluğu var”  dedi.

TÜBİTAK’ın öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularından bahseden Prof. Dr. Mandal, “Destek Programlarımızda öncelik vereceğimiz 264 Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konusunun her 2 tanesinden 1’i dijital teknolojilerde, her 4 tanesinden 1’i yeşil teknolojilerdedir. TÜBİTAK Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları 3 bölümden oluşuyor. Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde Ar-Ge ve Yenilik Konuları, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik  Ar-Ge ve Yenilik Konuları ile Stratejik ve İhtiyaç Odaklı Ar-Ge ve Yenilik Konuları. 577 akademisyen ve uzmanın katkısıyla toplam 218 öncelikli Ar-Ge ve Yenilik konusu belirlendi” diye konuştu.

“Son 5 yılda EÜ’nün 2 bin 357 proje ve bursu desteklendi

Ege Üniversitesini TÜBİTAK nezdinde değerlendiren Prof. Dr. Mandal, “Türkiye’nin aşı çalışmaları Ege Üniversitesinin lider olduğu platformda gerçekleşti. Sürdürülebilir Tarım Teknolojilerinde de önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacıların Ekosisteme Entegrasyonu kapmasında Ege Üniversitesinden 5 lider araştırmacı yer alıyor. Ege Üniversiteli uluslararası lider ve genç araştırmacılar moleküler biyoloji ve genetik, organik kimya, temel tıp bilimleri ve çevre mühendisliği odaklıdır.  Birlikte Geliştirme Odaklı İnsan Kaynağı ve Sanayi Doktora Programında Egeli 26 doktora öğrencisi yer alıyor. Lisans öğrencilerine erken aşamalardan Ar-Ge deneyimi kazandıran Stajyer Araştırmacı Programı (STAR) ile 252 Ege Üniversitesi lisans öğrencisi, Ar-Ge ekosistemine güçlü başlangıç yapmıştır. 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar programında Ege Üniversitesinden iki lider araştırmacı desteklenmiştir. 2018-2023 yılları arasında bilim insanlarının desteklenmesine yönelik farklı burs ve araştırma projelerine yönelik destek programları kapsamında Ege Üniversitesinin 2 bin 357 desteklenen burs ve projesi olmuştur” diye konuştu.

“EÜ’de bir proje kültürü oluştu”

Ege Üniversitesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2209 A/B programlarına önemli katkılar sağladığını belirten Prof. Dr. Mandal, “Üniversite Öğrencileri Araştırma ve Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri kapsamında 132’si sanayiye yönelik olmak üzere Ege Üniversitesi öğrencilerinin 1001 araştırma projesi desteklenmiştir. Bu da bizlere Ege Üniversitesinde bu program doğrultusunda  artık bir farkındalık değil bir kültür oluştuğunu göstermektedir. 2018 yılından bu yana Ege Üniversitesi araştırmacılarının çeşitli programlarımızda 143’ü TÜBİTAK 1001 olmak üzere 418 araştırma projesi desteklenmiştir. Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programında ise desteklenen 22 proje ile Ege Üniversitesi, Ege Bölgesinde birinci Türkiye’de dördüncü sırada yer almıştır” dedi.

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK program çağrıları ile ilgili bilgiler vererek ve katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.

“TÜBİTAK programlarında zirvedeyiz”

Ege Üniversitesinin son yıllarda TÜBİTAK nezdinde önemli başarılar elde ettiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Devletimizin Kalkınma Planlarındaki öncelikli alanlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi yenilikçi adımlar atarak sürdürüyoruz. Üniversitemiz, TÜBİTAK Projelerinde son üç yıldır proje kabul oranında ve uluslararası projelerde fon almada Türkiye birincisi olmanın gururunu yaşıyor. Aynı şekilde Patent Başvurularında Türkiye birincisi, patent tescilinde Türkiye ikincisi olarak yer alıyoruz. TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenen Türkiye’nin dev projeleri arasında Ege Üniversitesinden iki proje yer aldı” dedi.

“Gençlere yönelik önemli yatırımlarımız meyvelerini veriyor”

Genç araştırmacıları teşvik etmek adına önemli adımlar attıklarını belirten Prof. Dr. Budak, “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize Ar- Ge kültürü kazandırıyoruz. Bilgi ve teknoloji geliştirmeleri, proje hazırlamaları, bu projeleri tescilleyerek ticarileştirmeleri yönünde önemli eğitimler veriyoruz. Aydınlık yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizle büyüyen, güçlenen, sınırları aşan, özgüven ve iddia sahibi Türkiye’nin yükselişine şahit oluyoruz.  Öğrencilerimizin projelerini en verimli şekilde hayata geçirmeleri ve gerekli desteği almaları adına Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezini (AROM) kurduk. Üniversitemizde öğrenimlerine devam eden öğrencilerimizin Ar-Ge kültürü kazanmaları için oluşturduğumuz bilim üretme ekosisteminin sürdürülebilir bir başarı sağladığını görmekten ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. Üniversitemizin bu yıl, TÜBİTAK- 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri programına yaptığı 293 başvurunun 196’sı kabul gördü. Böylece başvurusu en çok kabul gören üniversite olduk. Ayrıca programa en fazla başvuru yapan ikinci üniversite konumunda yer aldık. 2209-B programında ise 38 başvurumuzun 24’ü kabul görürken en fazla proje başvurusu yapan ve projesi kabul gören ikinci üniversite olmayı başardı. Projesi kabul gören öğrencilerimizi, proje yürütücüsü ve danışman hocalarımızı içtenlikle tebrik ediyorum. Tüm öğrencilerimizi, okudukları alanlarda araştırmalar yapmaya, hocalarıyla birlikte projeler üretmeye davet ediyorum. Biz üniversite olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Öğrenci odaklı, tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılını, Türkiye Yüzyılı’nı bilimin ve akademinin yüzyılı yapmak için çalışmaya, üretmeye, ürettiklerimizi katma değere dönüştürmeye devam edeceğiz. Devletimizin 2053 vizyonu doğrultusunda 12. Kalkınma Planına ve TÜBİTAK’ın öncelikli alanlarına yönelik projeler üretmeye devam edeceğiz. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Projesi kabul edilen öğrenciler belgelerini aldı”

Konuşmaların ardından 2209 A/B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında fakülte bazında Türkiye birincisi olan EÜ Fen Fakültesinde Dekan Prof. Dr. Dinçer Ayaz’a ve projelere verdiği katkılardan ötürü EBİLTEM Proje Uzmanı Sercan Ertaş’a plaketleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından takdim edildi. Ayrıca projeleri desteklenen öğrencilere belgelerini yine Prof. Dr. Mandal ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir