Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyenlerden koruyucu giysilerde termal bozunmaya yönelik proje

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah Pamuk’un yürütücülüğünü üstlendiği “Güç Tutuşur Kumaşların Termal Davranışlarının Araştırılması” projesi, TÜBİTAK 1002 B Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Doç. Dr. Gülşah Pamuk hocamız ve ekibini ekstrem koşullar altında kullanılan koruyucu giysilere karşı geliştirdikleri projeden dolayı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gülşah Pamuk, “Teknik tekstillerin bir grubu olan koruyucu tekstiller, kişinin zararlı maddelere, kötü çevre koşullarına maruz kalma riskini önlemek ve bu riskten korunmasını sağlamak ve bu riski azaltmak için kullanılan tekstil ürünleridir. Böceklerden, ısı ve yangından, sıvılardan, biyolojik mikroorganizmalardan, radyasyondan ve UV ışınlarından, elektromanyetik dalgalardan, hatta balistik darbeler ve daha birçok zararlı dış etmenlerden koruma amaçlı geliştirilmiş koruyucu giysiler bulunuyor. Koruyucu giysilerde en önemli husus insan hayatının korunmasıdır. Koruyucu tekstiller grubunda yer alan, yüksek ısı ve alevden koruyucu giysilere verilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi olan itfaiyeci giysileri, yangınla mücadele sırasında itfaiyeciler için tek koruma kaynağıdır” dedi.

Objektif değerlendirme metotları ile analiz edilecek

Koruyucu giysilerin zamanla koruma performanslarında gözlenen düşüşten dolayı böyle bir projeyi hazırladıklarını ifade eden Doç. Dr. Pamuk, “Yüksek ısı ve alevden koruyucu giysiler çok ekstrem koşullar altında kullanıldıklarından, koruma performanslarında zamanla düşüş oluyor. Yapılan çalışmalar bu giysilerin yapısını oluşturan kumaşlardaki termal bozunmanın, malzemelerde gözle görülür bir değişiklik ortaya çıkmadan önce başladığını, bu durumun aslında giysinin koruyucu özelliklerini önemli ölçüde etkilediğini ve dolayısıyla kullanıcı için büyük bir potansiyel tehlike oluşturduğunu göstermiştir. Biz de projemizde, bu giysilerde kullanılan kumaş yapılarındaki termal bozunmanın yenilikçi objektif değerlendirme metotları ile analiz edilmesini, yüksek sıcaklıkta tekrarlı kullanım sonucu kumaşların gösterdiği davranışın incelenmesini amaçladık” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Pamuk’un üstlendiği projede, Emel Akın Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Esra Zeynep Yıldız ve Dr. Öğretim Üyesi Berna Encan yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir