Ege, URAP Dünya Alan Sıralamasında 13 alanda ‘Dünya Ligi’nde yer aldı
Ege Üniversitesi; temel bilimler, sağlık, mühendislik disiplinlerinde öne çıktı
Ege, URAP Dünya Alan Sıralamasında 13 alanda ‘Dünya Ligi’nde yer aldı
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan URAP Araştırma Laboratuvarınca “2022-2023 dünya alan sıralaması” açıklandı. Sıralamada, Ege Üniversitesi 13 bilim alanında dünyadaki en iyi akademik kurumların arasında yer aldı.
URAP Araştırma Laboratuvarı, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkat çekmek için hazırladığı 2022-2023 alan sıralamasında dünyadaki en iyi üniversiteleri farklı bilim alanlarına göre listeledi. Sağlık, mühendislik ve temel bilimlerde öne çıkan Ege Üniversitesi; diş hekimliği, gıda mühendisliği, cerrahi, ziraat zootekni, tıp ve sağlık, moleküler biyoloji ve genetik, biyolojik bilimler, mühendislik, tarım, kimya bilimleri, kimya mühendisliği, çevre bilimleri, teknoloji alanlarında dünyada ilk 1000’e girmeyi başardı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyadaki üniversiteler, ulusal ve uluslararası çeşitli sıralama kuruluşları tarafından belirli performans göstergeleri ve metriklere dayalı olarak sıralanıyor. Ege Üniversitesi, bu sıralama kuruluşları tarafından yapılan derecelendirmelerde başarı ivmesini yükselterek devam ediyor. Üniversitemiz hayata geçirdiğimiz uygulamalar ile oluşturduğumuz bilim üretmek ekosistemi neticesinde hem ulusal hem de uluslararası saygın bir konuma yükselmiştir. Ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim üreten markası haline gelen üniversitemiz, sağlıktan mühendisliğe, temel bilimlerden teknolojiye birbirinden donanımlı ve köklü akademik birimleri bünyesinde bulundurmaktadır. Dünyadaki en iyi üniversiteleri farklı bilim alanlarına göre listeleyen URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından kamuoyuyla paylaşılan raporda üniversitemiz 13 alanda dünyanın en iyileri arasında yer alma başarısı gösterdi. Araştırma üniversitesi unvanına ve kurumsal tam akreditasyon belgesine sahip, öğrenci memnuniyetinde A Plus, Türk yükseköğretimine pek çok ilki kazandırmış bir üniversite olarak tüm disiplinlerde dünyada ilk binde yer almak için bilimsel çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Üniversitemizin her alanda bir önceki günden dahi iyi olması ve uluslararası arenada tanınırlığın artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu başarı Ege Üniversitesi ailesine aittir. Tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum ” dedi.
Üniversitelerin makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası iş birliği ölçütleri, URAP alan sıralamasında kullanılan temel ölçütler oldu. Ege Üniversitesi; Ziraat zootekni alanında Türkiye ikincisi, dünyada 467’nci; dişçilik alanında Türkiye üçüncüsü dünya sıralamasında 183’üncü; gıda mühendisliği alanında Türkiye dördüncüsü, dünyada 402’nci; moleküler biyoloji ve genetik alanında Türkiye dördüncüsü, dünyada 740’ncı, biyoloji biliminde Türkiye beşincisi, dünyada 819’uncu; tarım alanında Türkiye beşincisi, dünyada 945’inci; tıp ve sağlık alanında Türkiye’de altıncısı, dünyada 580’inci; çevre bilimleri alanında Türkiye’de yedinci, dünyada 996’ncı; cerrahi bilimlerde Türkiye sekizincisi, dünyada 419’uncu; mühendislik alanında Türkiye onuncusu, dünyada 906’ncı; kimya bilimlerinde Türkiye onuncusu, dünyada 961’inci; teknoloji alanında Türkiye on birincisi, dünyada bin 40’ıncı sırada yer aldı.
URAP’ın 2022-2023 alan sıralamasında, bu yıl 115 farklı ülkenin üniversiteleri en az bir alan sıralamasında yer aldı. En az bir alan sıralamasında yer alan üniversitelerin toplam sayısı 2 bin 514 oldu.