Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi organik atıkları komposta dönüştürüyor

* Rektör Prof. Dr. Budak,  “İklim krizinin etkilerini ve kuraklık krizini yaşadığımız dünyamızda atıklardan kaynaklanan etkileri minimuma indirmek amacıyla İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve iyi uygulama örneklerimizi Türkiye Yüzyılında artırarak devam ettireceğiz. Ege Üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılında da çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz” dedi.

Prof. Dr. Armağan Kınal, “Ege Üniversitesinde; çim, sebze, meyve, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüştürülüyor. Ayrıca bu makinede farklı organik atık içerikleriyle kedi-köpek maması da yapılabiliyor” dedi.

Ege Üniversitesinde kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun asgariye indirilmesi ve geri dönüşümüne yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Yükseköğretim Kurulu’nun Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesinde “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs”  etiketine sahip 10 üniversiteden bir olan Ege Üniversitesi, sürdürülebilir bir gelecek için atık yönetimi konusunda önemli bir adım daha attı.  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle kampüste oluşan organik atıkların geri dönüştürülmesi için kompost makinesi faaliyete geçirildi. Günlük olarak çalıştırılan kompost makinesi; çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüştürüyor.

Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri sürdürülebilir, yeşil, çevre dostu bir kampüs olmak için tüm birimlerimizle çok yoğun çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda ‘Yaya Öncelikli, Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs’ projesini hayata geçirdik. Bununla birlikte tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı bir platform olan Greenmetric’te  önemli bir yükseliş gösterdik. Kampüsümüzde yer alan   araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını asgari düzeye çektik. Bisiklet ve yaya yollarımızın alanlarını genişlettik. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden birisi olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk” dedi.

“Doğa dostu kampüs”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Daha önceleri sıfır atık proje kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar içinde olan ‘Mobil Atık Getirme Merkezini’  kampüs metro girişi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesine yerleştirdik. Atık merkezlerinde kağıt, cam, plastik, metal, elektronik atık, atık yağ ve atık pil ünitelerinde bu atıkların geri dönüşmelerini sağlıyoruz. Şimdi de kampüsümüzde yer alan organik artıkların çöpe gitmesini engellemek ve değerli bir ürün olan komposta dönüşümünü sağlamak amacıyla kampüsümüzde kompost makinesini faaliyete geçirdik. İklim krizinin etkilerini ve kuraklık krizini yaşadığımız dünyamızda atıklardan kaynaklanan etkileri minimuma indirmek amacıyla İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve iyi uygulama örneklerimizi Türkiye Yüzyılında artırarak devam ettireceğiz.  Ege Üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılında da çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz” dedi.

Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “Organik atıklar da kampüsümüzün önemli bir atık kaynağıdır. Yeşil alanlardan gelen dallar ve çim biçme atıkları ile yemekhane atıkları kampüsümüzden çıkan organik atıkları oluşturuyor. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılması için Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri kampüsümüzde kompost makinesi faaliyete geçirildi. Günlük olarak çalıştırılan kompost makinesinde çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüşüyor. Ayrıca bu makinede farklı organik atık içerikleriyle kedi-köpek maması da yapılabiliyor. Makineden elde edilen ürünler ise Sıfır Atık prensibi ile tekrar toprak besleyici ya da kedi köpek maması olarak kullanılıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir