Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ  ‘Nekrotizan Enterokolit’de Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak

İlklerin üniversitesinden Türkiye’de bir ilk daha…

EÜ  ‘Nekrotizan Enterokolit’de Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak

Ege Üniversitesi ulusal düzeyde ilk olan bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi ev sahipliğinde,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı ve Türk Neonatoloji Derneği iş birliğinde  “Nekrotizan Enterokolit’de Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu” düzenlenecek.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisinde, 27 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan sempozyumun açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün,  Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç ve Ege Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Mete Akısü gerçekleştirecek.

Sempozyum ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mete Akısü, “Mayıs ayı  Nekrotizan Enterokolit (NEC) Farkındalık Ayı olarak kabul edilir ve 17 Mayıs, Dünya NEK Farkındalık Günü olarak anılır. Bu, dünya genelinde NEK farkındalığını artırmak ve bu hastalığa karşı global mücadelemizi güçlendirmek için hayati önem taşıyor. NEK, yaşamlarının ilk haftalarında ve aylarında hassas bebekleri etkileyen, yıkıcı bir bağırsak hastalığıdır. NEK geliştiren bebeklerin yüzde 30’una kadarı hayatını kaybeder ve sağ kalanlar genellikle ömür boyu sağlık sorunlarıyla karşılaşır. Ancak, bu hastalığın adını Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi dışında duyan pek az kişi vardır” diye konuştu.

Böyle bir bilimsel programın ulusal düzeyde ilk kez düzenlendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Mete Akısü, “Bu sempozyumda, önümüzdeki günlerde, NEK’nin karmaşık doğasını ve gizemini, nekroz ve apoptozun rollerini anlamaya yönelik çabalara dikkat çekeceğiz. NEK’in epidemiyolojisi ve güncel tanı stratejileri üzerine tartışmalarımız, bu hastalığın etkisini azaltmak için ne yapabileceğimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, NEK’nin öngörülebilir olup olmadığını, koruyucu stratejilerin ve beslenmenin rolünü ve tedavi yaklaşımlarını, hem medikal hem de cerrahi, detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. NEK’de kök hücre tedavisinin umut ışığı olabileceğini sorgulayacağız ve bu hastalığın nörodevelopmental gelişim üzerindeki etkilerine odaklanacağız. Bu hastalığın uzun dönem sonuçlarını da ele alacağız, özellikle de kısa bağırsak sendromu ve uzun dönem izlemi gibi sonuçları. Bu konular, NEK hakkındaki anlayışımızı genişletmek ve hastalarımızın ve ailelerinin yaşamlarını daha iyi hale getirmek için birlikte nasıl çalışabileceğimizi anlamamıza yardımcı olacak. Böyle bir sempozyumu Türkiye’de ilk kez düzenlemenin gururunu yaşıyoruz ve bu, bizim için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu etkinliğin, NEK hakkındaki bilincimizi derinleştirmek ve bu yıkıcı hastalığın üzerindeki yükü hafifletmek için ortak çabalarımızı artırmak adına büyük bir adım olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir