Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyenlerden kadın sağlığı düzeyini artırıcı proje

Ege Üniversitesi akademisyenlerince yürütülen projeler toplum sağlığına katkı sunmaya devam ediyor. Yürütücülüğünü Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği öğretim üyesi Doç. Dr. Gülengül Mermer’in üstlendiği, “Kadınlar/Anneler Yaşasın: Din Görevlileri ve Muhtarlara Yönelik Anne Ölümlerinin Önlenmesinde Toplum Liderliği İçin Kapasite Geliştirme” başlıklı proje, Iğdır ilinde anne ölüm oranının azaltılması ve kadın sağlığı düzeyinin yükseltilmesini hedefliyor.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, topluma katkı misyonumuz doğrultusunda birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik önemli projelere öncülük ediyoruz. Kadın ve anne sağlığına önemli katkılar sağlayacağına inandığım bu projenin yürütücüsü Doç. Dr. Gülengül Mermer hocamıza ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Sağlıklı toplumlar için sağlık nesiller ve sağlıklı annelerin önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gülengül Mermer, “Iğdır Bölgesi’nde yüksek olan anne ölümlerinin düşürülebileceğini öngördüğümüz projemiz ile bölgede Türkiye ortalamasının üzerinde olan anne ölümlerinin azaltılmasını, anne sağlığına yönelik farkındalık, savunuculuk kapasitelerinin artırılmasını, anne ölümlerinin önlenmesinde toplum liderliği için kapasite geliştirmeyi hedefliyoruz. Dört aşamada yürütülecek projenin birinci aşamasında; Aile hekimi, hemşire, ebe, yönetici sağlık çalışanları ve toplum liderleri ile odak grup ve derinlemesine görüşme yapılarak durum saptanacak. İkinci aşamada; Öğretmenler, muhtarlar ve din görevlileri için oluşturulan anketler aracılığı ile kadınların sağlık okuryazarlığı düzeyleri ve bilgi düzeyleri belirlenecektir. Online ve yüz yüze eğitim programı düzenlenecek olan üçüncü aşamada; 16 saatlik bir eğitim programı olarak hazırlanarak, her konu başlığında 45-60 dakikalık sunum ve 25-30 dakikalık vaka çalışması, tartışmaları yapılacaktır. Dördüncü aşamada ise, eğitim sürecinin değerlendirilmesi ve geribildirimlerin alınmasını planlıyoruz. Böylece, dezavantajlı kadınlara daha kolay ulaşım sağlayan ve iletişim kuran toplum liderleri sayesinde, aslında asıl hedefimiz olan nihai yararlanıcılarımıza yani kadınlara/annelere ulaşmış olacağız” dedi.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Gülengül Mermer’in yaptığı projede; Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman, Başkent Üniversitesi Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Nurdagül Akın, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Arş. Gör. Gözde Özsezer, Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Fuat Kahraman ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hemşiresi Serhat Çalış araştırmacı olarak yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir