Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli çevreci bilim insanlarından kaplumbağalara yönelik dikkat çeken eser

Karayollarında mahsur kalan kaplumbağaları kurtarmaya çalışırken hayatlarını kaybedenlere ithaf edildi

Egeli çevreci bilim insanlarından kaplumbağalara yönelik dikkat çeken eser

Egeli akademisyenler tarafından kaplumbağalarla ilgili toplumu bilinçlendirmek, kaplumbağaların türlerini tanıtmak amacıyla hazırlanan “Kaplumbağalar” adlı kitap, okuyucuyla buluştu. Alanında uzman akademisyenlerin yazılarının yer alığı kitabın editörlüğünü Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Dinçer Ayaz ve Prof. Dr. Hüseyin Arıkan ile EÜ Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Dr. Eren Akçiçek üstlendi. Ege Üniversitesi (EÜ)  Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından hazırlanan kitap, karayollarında mahsur kalan kaplumbağaları kurtarmaya çalışırken hayatlarını kaybeden Kemal Divrikli, Turgay Nacak ve Aslıhan Göknar’a ithaf edildi.

Kitap hakkında bilgi veren Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Çok sayıda din ve mitte barışı, bilgeliği; hayvan sembolizminde anneliği, doğurganlığı, uzun ömürlüğü, dayanıklılığı, korunmayı, kuvvet, kararlılık ve istikrar gibi kavramları sembolize eden kaplumbağalar Mezozoik’in ilk dönemi olan Trias Çağı’nda ortaya çıkmışlardır ve 200 milyon yıldır dünyada yaşamını sürdüren antik çağların canlılarıdır. Araştırmalara göre, omurgalılar içinde nesli en çok tehlike altında olan kaplumbağa türlerinin yüzde 10’u Uluslararası Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde kritik tehlike altında kategorisinde yer almaktadır. Özellikle Asya’da ihraç edilmeleri nedeni ile kaplumbağa popülasyonları hızlı bir şekilde azalmaktadır. Ayrıca habitat kaybı ve yok olması dünya çapındaki yok oluş nedenlerindendir. Dolayısıyla, gelecek kuşakları bu sevimli hayvanlara karşı daha bilinçli ve duyarlı hale getirerek korunmalarını sağlamak için, eğitim programlarında yer verilmesi ve tanıtılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Kitabın karayollarında mahsur kalan kaplumbağaların hayatlarını kurtarmaya çalışırken ölenlerin anısına ithaf edildiğini ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Bu eser karayolunda bir kaplumbağayı kurtarmaya çalışırken bir motorun çarpması sonucu ölen merhum Kemal Divrikli’nin, Çivril’de karayolundaki kaplumbağayı yol kenarına almak isterken otomobil çarpması sonucu olay yerinde ölen Turgay Nacak’ın ve Osmaniye’de otoyolda kendi kullandığı motosiklet ile ilerlerken önüne kaplumbağa çıkınca ezmemek için frene basıp takla atarak bariyerlere çarpıp ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan ve 40 gün sonra yaşam savaşını kaybeden 16 yaşındaki Aslıhan Göknar’ın aziz hatıralarına saygı ile ithaf edilmiştir” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi yayını olarak çıkarılan kitap, 12 farklı bölümden oluşuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir