Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ali İhsan Çiftçi, “Kararlı olmak gazeteciliğin olmazsa olmazıdır”

Polis Asayiş Muhabiri Çiftçi, Egeli genç gazetecilerle bir araya geldi

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesine konuk olan Polis Asayiş Muhabiri Ali İhsan Çiftçi, genç gazeteci adaylarıyla bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.

Ege Üniversitesi Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğü ile EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından organize edilen “Kariyer Söyleşileri” kapsamında “Polis Asayiş Muhabirliği” konulu söyleşi düzenlendi. İletişim Fakültesi’nin B2 No’lu sınıfında düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şadiye Deniz üstlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak İhlas Haber Ajansı (İHA) Polis Asayiş Muhabiri Ali İhsan Çiftçi katıldı.

Polis asayiş muhabirliğinin özveri gerektiren bir meslek olduğunu ifade eden Ali İhsan Çiftçi, “Ben de sizler gibi EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde eğitim alarak mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda hep savaş muhabiri olmak istedim. Ancak sektöre girdiğinizde sizin istekleriniz ikinci planda kalabiliyor. Belki de hiç ilgi alanınızda olmayan bir alana yönelebiliyorsunuz. Dolayısıyla henüz öğrenci olduğunuz yıllarda kendinizi olabildiğince çok alanda yetiştirmeniz gerekiyor. Polis asayiş muhabiri olmak istiyorsanız özellikle kararlı, atak ve girişken olmanız gerekiyor.  Kararlı olmak gazeteciliğin olmazsa olmazıdır. Bununla birlikte polis asayiş muhabirliğini gerçekten sevmeniz ve isteyerek yapmanız gerekiyor. Çünkü adli vakalarda kaldırılması zor durumlar görüyorsunuz. Çoğu zorlu duruma ve heyecana hazır olmanız gerekiyor. Bununla birlikte sabit bir mesai kavramınız olmadığından, zaman zaman özel yaşamınız da ikinci planda kalabiliyor. Ben İHA’daki ilk zamanlarımda gece muhabiri olarak çalışmaya başlamıştım. Benim için yüzmeyi bilmeyen birinin okyanusa bırakılması gibiydi. Ancak yüzmeyi öğrendiğinizde, işin zor görünen kısmı adeta bir rutine ve hatta hayat tarzına dönüşebiliyor” dedi.

Ajans muhabirliği ile gazete muhabirliği arasındaki farka değinen Çiftçi, “Muhabirliğin çeşitli alanlarında bir takım farklar söz konusu olabiliyor. Ancak sizlerin haberden vazgeçmeyen, kararlı bir duruşunuzun olması o farkın önemini ikinci plana atıyor. Kararlılık bir muhabirin kazanması gereken en önemli özelliklerden biridir. Örneğin, benim bir kadın cinayetinde habere ve faile dair kararlı bir haber takibi yapmamın sonucunda, zanlı çok daha hızlı bir şekilde yakalanmıştı. Yani kararlılığın manevi bir tatmini de söz konusu oluyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Şadiye Deniz ve Ali İhsan Çiftçi, öğrenciler tarafından gelen soruları cevapladılar. Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Deniz, Çiftçi’ye, “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir