Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Sektörün lider isimleri ‘Ege Gastronomi Zirvesi-22’de buluştu

Bekir Yokuş – Utku Çelik

Ege Üniversitesi (EÜ) Gastronomi Topluluğu tarafından EÜ Su Ürünleri Fakültesi iş birliği ile “Ege Gastronomi Zirvesi’22” gerçekleştirildi. İki gün süren ve gastronomi alanında İzmir’de öğrenciler tarafından organize edilen ilk zirve olma özelliği taşıyan etkinlik, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonu ve Uygulama Mutfağında düzenlendi.

EÜ Gastronomi Topluluğu, 2,5 yıl önce üniversitenin tadı tuzu olmak için çıktıkları yolda kuruldukları günden beri hayalleri olan gastronomi zirvesini gerçekleştirdi. Ege Gastronomi Zirvesi’22’de, gastronominin farklı dallarına ait unsurlarını bir yemeğin bileşenleri gibi aynı çatı altında toplanması amaçlandığı için bu anlama sahip “Mise En Place” kavramı zirvenin teması olarak seçildi.

Etkinliğe Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Tolga Dinçer’in yanı sıra; gastronomi sektörünün temsilcileri, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı. Etkinliğin açılış konuşması Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Tolga Dinçer tarafından gerçekleştirildi.

Gençleri sağlıklı beslenmeye yönlendirmeyi görev edindiklerini ifade eden Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, “Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Uğur Sunlu’nun bizlere çizmiş olduğu yol haritası doğrultusunda sadece kendi fakülte öğrencilerimizin değil; üniversitemizin tüm öğrencilerinin sunmuş olduğumuz imkânlardan faydalanmalarını sağlıyoruz. Çünkü yaklaşık üç sene önce çıktığımız bu yolda sadece Ege Üniversitesinin değil; tüm İzmir’in marka değerini artırmayı hedefledik. Dolayısıyla tüm gençlerimizi sağlıklı beslenmeye yönlendirmek, su ürünleriyle tanıştırmak ve sevdirmek asli görevimiz. Biz fakülte olarak, üniversitemizi su ürünleri tüketimine alıştırdık. Umuyorum ki, sizde bu zirveler sayesinde farklı mutfaklar ve sağlıklı lezzetler ile bu yelpazeyi genişleteceksiniz” dedi.

“Şefliğin ilk adımı iyi bir Mise En Place hazırlayabilmektir”

Zirvenin teması da olan “Mise En Place” hakkındaki oturumda Roka Mutfak Atölyesi Kurs Eğitmeni Gülsün G. Altunay, “Bu senenin ana teması Fransız kökenli tabak yerleştirme ve sunum yapma sanatı olan ‘Mise En Place’ kavramı.  Çünkü bu kavram bir şef için oldukça önemli. İyi bir Mise En Place’a sahip olmayan tabak, iyi bir yemek olamaz. Bu bir şefin en önemli silahıdır. Şefliğin ilk adımı iyi bir Mise En Place hazırlayabilmektir. Dolayısıyla iş ilk olarak malzeme seçimi ve pişirmeden başlar. Sunum yapılacak olan tabağın duruşu, kullanılan malzeme ve pişme süresinin iyi ayarlanmasıyla tabak sunuma hazır hale getirilir. Bir tabağı hazırlarken bulunduğunuz ortam, dinlediğiniz müzik, ortamdaki ışık ve hatta peçetenin rengi bile çok önemlidir. Böylece tabakta oluşabilecek olan riskler de azaltılır. Yemek hazırlamak sadece bir uğraş değil; aynı zamanda bir sanattır” dedi.

 Türk Kahvesi Atölyesi ile devam eden zirvede Koray Erdoğdu, işinin inceliklerini anlatarak katılımcılara iyi bir Türk Kahvesi pişirmenin tüyolarını verdi. Metin Saruhanlı ise kendi hayat serüvenini ve pastacılık alanındaki deneyimlerini aktardı. Arçelik Mutfak Ekibi Şefi Çağrı Burak Sağlam, İtalyan mutfağı hakkında bilgilendirme yaparken,  Yardımcı Şef Çağatay Ateş ise eş zamanlı olarak mutfak atölyesinde makarna yapımını gösterdi. Veganlığa Yeni Bir Soluk: Vegan Kasap sunumu ve atölyesi ile Deniz Yoldaç, Gastronomide Girişimcilik konuşması ile Kutlu Özemrak zirvenin ilk günkü katılımcıları arasındaydı.

Zirvenin ikinci gününde İzmir Sokak Lezzetleri sunumu ile Kent Tarihçisi Nejat Yentürk katılımcılarla buluştu. Çay eğitmeni Nilgün Yalçın, Camellia Sinensis’in Dünü, Bugünü ve Yarını konulu sunumu ve atölyesinde katılımcılara çayın inceliklerinden bahsetti. Serkan Çakır,  Otlar ve Ege Mutfağı sunumunda arapsaçı ve börülceli enginar hazırlayarak Ege lezzetlerini tanıttı. Heykelcilikten Ekmekçiliğe konuşması ile Murat Demirtaş, kendi ekmekçilik serüvenini aktardı. Akgonca ve Ataç, Besi çifti Craft 101: Üretimde Yeni Bir Çağ sunumu ile zirvedeki katılımcılara hayat hikayelerinden yola çıkarak kendi girişimlerini kurma tecrübelerinden bahsetti. Berk İlter’in gerçekleştirdiği Sos Atölyesi ise katılımcılar interaktif bir deneyim yaşadı. Günün ve zirvenin son etkinliğinde gerçekleştirilen tadım ve duyu atölyesiyle katılımcılar, nitelikli zeytinyağını çok yönlü bir şekilde deneyimleme fırsatı buldu.

Faaliyetlerini “Üniversitenin Tadı Tuzu” sloganı ile sürdüren EÜ Gastronomi Topluğu üyeleri adına konuşan topluluk başkanı Alper Özcan; Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şaziye Rüçhan Sertöz, Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ferhan Girgin Sağın ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fahri Yemişçioğlu’na katkıları dolayısıyla teşekkürlerini sundu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir