Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Tuğrul, “Oyunlar sadece çocuklar için değil herkes içindir”

“Oyunun İyileştirici Gücü Konferansı”

Kemal Duman- Kemal Diri- Çağla Çoban- Melek Bekar

Ege Üniversitesi(EÜ) Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM) ve İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde  “Oyunun İyileştirici Gücü” konferansı gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak düzenlenen etkinliğe  EGEÇEM Müdürü Prof. Dr. Pınar Çavaş, İAÜ Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kınık Topalsan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Pınar Çavaş ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kınık Topalsan moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa İAÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul, UNICEF Okul Öncesi Eğitim Sorumlusu Derya Dostlar, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Erdem Erem, Lego Education Akademi Eğitmeni ve Okul Öncesi Öğretmeni Sera Yöndem konuşmacı olarak yer aldı.

Oyunun erken çocukluk dönemi ile ilişkisine değinen Prof. Dr. Belma Tuğrul, “Erken çocukluk dönemindeki çocukların okuma yazma bilmediğini düşünebilirsiniz ama erken çocukluk dönemindeki çocuklar da erken okuryazarlık tecrübesi edinmek için görsel materyallere ihtiyaç duyuyorlar. Böyelikle oyunlar aracılığıyla okuryazarlık deneyimi kazanıyorlar” dedi

Öğr. Gör. Erdem Erem sunumunda, MÖ 7 bin tarihinden günümüz dijital çağa kadar oyunun tarihinden bahsetti. Öğr. Gör. Erem oyunların, rolleri belirlemede katkısı olduğunu ve yine oyunların birleştirici bir güç de olabileceğini belirtti.

“Farklılıklarımızla zenginleşiriz, benzerliklerimizle bağ kurarız”

Öğrenme yolculuğunun merakla başladığını ifade eden Okul Öncesi Öğretmeni Sera Yöndem konuşmasına dinleyiciyi de dahil ederek legolarla çeşitli oyunlar oynadı. Yöndem, “Oyun farklılıklarımızla zenginleştiğimiz ve benzerliklerimizle bağ kurduğumuz çok büyük ve çok derin bir başlık. Oyunlara merak uyandıran başlıklar bulmaya özen gösteriyoruz. Biliyoruz ki öğrenme yolculuğumuz bir merakla başlıyor” diye konuştu.

UNİCEF Okul Öncesi Eğitim Sorumlusu Derya Dostlar sunumunda, UNİCEF ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında gelişen eğitim modellerine değindi. Ayrıca Dostlar, UNICEF ve belediyeler iş birliğinde düzenledikleri  oyuncak atölyeleri ve oyun şenlikleri hakkında da bilgiler verdi.

Konferasın sonunda katılımcılar dinleyicilerin sorularını cevapladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir