Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Hemşirelik tarihine ışık tutan koleksiyon

EÜ Hemşirelik Fakültesinden  “Hemşirelik Tarihi Koleksiyonu”

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesinde  “Hemşirelik Tarihi Koleksiyonu”nun açılışı gerçekleştirildi. EÜ Hemşirelik Fakültesi fuaye alanında yapılan açılışa EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Hemşirelik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Erefe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Koleksiyonun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Hemşirelik mesleğinin gelişimine dikkat çeken bu etkinlikte, hem kültürel hem de akademik yönden zengin bir atmosferi paylaşıyoruz. Bu kutsal mesleğin geçmişten günümüze kat ettiği mesafenin bilincinde olmanın; mesleğin bugün sahip olduğu değerin anlaşılmasında da son derece önemli olduğuna inanıyorum. Bu nedenle, böyle bir çalışmaya imza atarak hem mesleğin değerinin anlaşılmasına hem de toplumsal sağlık bilincinin gelişimine katkı sağlayan Dekanlık yönetimine, akademik ve idari personelimiz ile destek veren bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Hemşirelik Tarihi Koleksiyonunun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi

Modern hemşireliğin temellerinin, Kırım Savaşı sırasında Florence Nightingale ile atıldığını ifade eden Rektör Budak, “Bu anlamda ülkemiz, bu savaş sırasında Florence Nightingale’in verdiği hizmetlerle, hemşirelik mesleğinin doğuşuna tanık olmuştur. Yine Türk Hemşire Safiye Hüseyin Elbi’nin modern hemşirelik uygulamaları da, mesleğin tarihinde önemli bir dönüm noktasını teşkil etmektedir.  Bizler de, 1800’lü yıllara denk gelen bu tarihi, ‘EÜ Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Koleksiyonu’ ile yaşatacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 1854’den günümüze dek kullanılan üniformalar, eğitimde kullanılan ders araç gereçleri ve tıbbı bakım araç gereçleri gibi donanımlarla zenginleştirilen bu koleksiyonda; ayrıca üniversitemizin ilk mezunu Prof. Dr. İnci Erefe hocamızın kendi eseri olan Florence Nightingale Büstü de bulunuyor. Bu vesileyle İnci hocamıza hem üniversitemize hem hemşirelik mesleğine sunduğu katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

‘Florence Nightingale Büstü’ de yer alıyor

Koleksiyon ile ilgili  bilgi veren EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Fakültemiz ve hemşirelik tarihine ilişkin bellek oluşturan koleksiyonumuz  ‘Ders Araç-Gereçleri, 1955-2000’li Yıllar’, ‘Bakım Araç- Gereçleri, 1955-2000’li Yıllar’ , ‘Hemşire Üniformaları,1854-2000’li Yıllar’ olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölüm fakültemizin kayıtlarından düşürülmüş ya da öğretim üyelerimiz tarafından bağışlanmış olan objelerden oluşmaktadır. Koleksiyonda yer alan üniformalar 2014 yılında yapılan 1.Ulusal Hemşirelik Tarihi kongresinde sergilenmek üzere Prof. Dr. İsmet Eşer ve Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Şükran Tümer tarafından hazırlanmış, sponsorluğunu ise  Atilla Sayar yaptı. Koleksiyonumuzda 21 hemşire üniforması, 24 adet ders araç-gereci,72 adet tedavi ve bakım araç-gereci sergilenmektedir. Ayrıca Üniversitemizin ilk mezunu Hemşirelik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Erefe tarafından yapılmış olan ‘Florence Nightingale Büstü’ de koleksiyon alanında yer bulmuştur” dedi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Tarihi Koleksiyonu, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez başkanlığında, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Tarih ve Dokümantasyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İsmet Eşer ve Prof. Dr. Zümrüt Başbakkal, Prof. Dr. Aynur Esen Türeyen, Prof. Dr. Asiye Akyol, Doç. Dr. Serap Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Figen Okçin, Dr. Öğr. Üyesi Müjgan Solak,  Arş. Gör. Metin Tuncer,  Arş. Gör .Gül Güneş Aktan, Arş. Gör. Figen Kazankaya,  Arş. Gör. Alev Yıldız Ilıman, Arş. Gör. Hatice Uzşen,  Arş. Gör. Turgay  Yalçınkaya’dan oluşan çalışma grubu üyeleri ile EÜ Hemşirelik Fakültesi idari personelleri tarafından hazırlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir