Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ Ziraat Fakültesi üniversite-sanayi işbirliğini güçlendiriyor

EÜ Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen 2 yeni biber çeşidi “Üretim İzinli Çeşit” listesine alındı

 EÜ Ziraat Fakültesi üniversite-sanayi işbirliğini güçlendiriyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin proje kapsamında geliştirdikleri iki farklı biber çeşidi Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünün “Üretim İzinli Çeşit” listesine alındı. Biberlerden birine  ‘Bayraktar’ diğerine ‘Brezza’ ismi verildi.

EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. İbrahim Duman,  Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Doç. Dr. M. Kadri Bozokalfa ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul ile Ziraat Mühendisleri Basri Karaorman ve Tuncay Afacan’ın  “Turşuluk Üçburun Biberinin Seleksiyon Yoluyla Islahı” projesi kapsamında geliştirilen “Bayraktar” ve “Brezza” isimli 2 farklı üçburun tipi biber çeşidi tescil başvurusu yapılarak Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezinin üretim listesine girdi.

EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “Akademisyenlerimizin Üniversite- Sanayi Ar-Ge projeleri kapsamında KFC Gıda Tekstil İthalat İhracat Sanayi Yatırım Anonim şirketi ile yaptıkları proje neticesinde iki farklı biber çeşidi üretim izni almaya hak kazandı.  Bizlerde bölümümüz kurucusu olan ve büyük hizmetler veren rahmetle andığımız hocamız Prof. Dr. Kazım Bayraktar’ın adını yaşatmak adına biber çeşitlerinden birine  ‘Bayraktar’ diğerine ‘Brezza’ ismini verdik” dedi.

Bilim insanlarının büyük emek ve özveriyle geliştirmiş oldukları yeni biber çeşitlerinin üreticilerin de beğenisini topladığını ifade eden Prof. Dr. Koşum, “Hocalarımızdan ve sahadan edindiğimiz bilgilere göre sanayi ve  agronomik özellikleri iyileştirilmiş, verim ve kalite özellikleri üstün, üçburun tipi meyve özeliklerini gösteren çeşitler Ege ve Marmara bölgelerinde yürütülen makro verim denemelerinde de üreticilerin büyük beğenisini topladı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir