Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesinde 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anısına Mapping Gösterisi

Cumhurbaşkanlığı tarafından bu yıl “Türkiye Geçilmez” teması ile düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesinde video mapping gösterisi yapıldı. Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde yapılan etkinliklerde hem 15 Temmuz şehitleri anılıyor hem de günün anlam ve önemi anlatılıyor. Gün boyu süren etkinliklerin ardından Ege Üniversitesi Tören Şölen Alanında “15 Temmuz  Senfonik Destan” temalı Video Mapping Gösterisi gerçekleştirildi. Gösteri katılanlar, anı ölümsüzleştirmek için telefonlarıyla kayıt yaptı. Gösteri, Ege Üniversitesi ailesi tarafından büyük beğeni aldı. 

Program öncesi konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, demokratik rejimlerin tarih boyunca çeşitli darbe ve darbe girişimlerinin hedefi haline geldiğini söyledi.  Prof. Dr. Budak, “Ülkemizde de cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana birçok darbe ve darbe girişimi gerçekleştirilmiş; demokrasimiz, bu tür müdahalelerle kesintiye uğratılmıştır. Bu müdahaleler, başta siyasal yaşam olmak üzere ekonomik, sosyal ve toplumsal boyutta onarılması güç hasarlara sebep olmakta ve toplumları onlarca yıl geriye götürmektedir. Bizler de bugün, yakın tarihimizin en acı olaylarından birinin, demokrasimize yöneltilen hain darbe girişiminin yıldönümünde, ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü anmak ve bir kez daha idrak etmek amacıyla bir arada bulunuyoruz” dedi. 

“O gece Türk milleti yekvücut oldu” 

Rektör Budak, “15 Temmuz 2016 tarihinde, askeri yapılar ve devlet içinde konuşlanmış FETÖ mensubu bir grup hain tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi; demokrasi tarihimizde deneyimlediğimiz diğer darbelerden ve darbe girişimlerinden farklı olarak halkımızın şanlı direnişi ve ortak iradesi ile başarısızlığa uğratılmıştır. Yakın tarihimizin en acımasız gecesi olarak tarih sayfalarına yazılan bu gecede, milletimizin iradesi hedef alınmış; kuruluşundan bu yana her koşulda milletine hizmet eden yüce Meclisimiz, darbecilerin hedeflerinden biri haline gelmiştir. Ne mutlu ki o tarihi gecede milletimiz, milli iradenin tecelligahı olan yüce Meclisimize sahip çıkmak için tüm farklılıklarını bir kenara bıraktı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bağımsızlığı, vatanı ve demokrasisi için tek yürek olan milletimiz, meydanları doldurarak ortaya koyduğu irade ile hain darbe girişimini bertaraf etti. O gün; bağımsızlığına ve geleceğine bağlılığını, cumhuriyetinin kazanımlarından asla taviz ve ödün vermeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha haykıran kahraman halkımız, şanlı tarihimize gururla yaşatılması gereken bir kahramanlık hikâyesi daha ekledi” diye konuştu. 

“Vatanına ve bayrağına bağlı nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz” 

15 Temmuz gecesi şehit olan 251 vatandaşın ve yaralanan 2 bin 196 kişinin acısını hala hissettiklerini söyleyen Rektör Budak, “Ülkemize yönelen her türlü tehdide karşı canlarını feda eden şehitlerimize ve kahramanca mücadele eden gazilerimize karşı hepimizin sorumlulukları bulunuyor. Bizler, bugün istiklal ve istikbalimizi, cumhuriyetimizi ve kazanımlarını, milli mücadelenin ardında var olan ve bugün hala yaşattığımız şanlı ruha borçluyuz. Özgürlüğüne yöneltilen her türlü tehdide karşı benzersiz bir mücadele ortaya koyan ataların torunları olarak, bizler de vatanımıza ve değerlerimize aynı kararlılıkla sahip çıkmalıyız. Tam da bu nedenle 15 Temmuz gecesinde Türk Devleti’ni ve halkını kaba kuvvetle hizaya getirmeye çalışan bu alçak darbe girişimini unutmamalıyız. Bu tarihi gecede milletimizin iradesini hedef alan hain girişimin ardındaki yapılanmayı ve bu girişimin etkilerini anlamalıyız ki bağımsızlığımızı, birlik ve beraberliğimizi hedef alan her türlü saldırıya, tıpkı Malazgirt’te, Çanakkale’de, Milli Mücadele’de ve son olarak 15 Temmuz’da olduğu gibi karşı koyalım. Bizler Ege Üniversitesi olarak gerek kampüsümüzde şehit ve gazilerimizin adını yaşattığımız 15 Temmuz Demokrasi Anıtı ve 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Korusu ile gerek vatanına ve bayrağına bağlı yetiştirdiğimiz nesillerle ülkemizin birlik ve beraberliğinin daimi kılınmasında; demokratik değerlerimizin korunmasında daima devletimizin yanında olacağız. Bugün burada bizlerle beraber olarak demokrasiye, bayrağına, ülkesine ve değerlerine bağlılık gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bir kez daha aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla yâd ediyorum” diye konuştu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir