Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli genç kimyagerlerin projesi finalde yarışacak

Nükleer güvenlik ve çevre koruma çalışmalarına katkı sağlayacak proje

Egeli genç kimyagerlerin projesi finalde yarışacak

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Nükleer Güvenliğin Sağlanması için Doğal Malzemeler ile Geçirgen Reaktif Bariyer Sisteminin (GRB) Uygulanması” adlı proje, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Akkuyu Nükleer A.Ş iş birliği ile düzenlenen “Akkuyu Nükleer Güç Proje Yarışması”nda finale kalan altı takım arasında yer aldı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 4. sınıf öğrencileri Recep Sıvacı, Ozan Ali Dündar ile 3. sınıf öğrencisi Berk Karanfil’den oluşan “Milli Kimya Gücü Takımı” ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Sabriye Yuşan tarafından “Nükleer Güvenlik ve Nükleer Emniyetin Sağlanması” konu başlığı altında proje hazırlandı. Proje;  nüfusun, tüketim ve üretimin arttığı,  doğal kaynakların azaldığı ve bilinçsiz kullanımın yaygınlaştığı günümüzde; hava, su ve toprak kirliliğine dikkat çekerek, yaşanılabilir temiz bir çevre oluşturmayı ve endüstriyelleşmenin zararlı etkilerinden korunmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yarışmada finale kalan proje ekibini makamında ağırladı. Egeli öğrencilerin bilime sundukları katkılardan dolayı memnun olduğunu ifade eden Rektör Budak, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nükleer enerji ve santrallerinin yaygınlaştığı bu yüzyılda ülkemizin de nükleer santrale sahip olması durumunda toplumda güvenlik endişesinin oluşacağı aşikârdır. Öğrencilerimizin “Akkuyu Nükleer Güç Proje Yarışması”nda finale kalma başarısını gösteren projeleri çevre ve toplum sağlığına fayda sağlamayı amaçlarken nükleer güvenlik ve nükleer emniyetin sağlanmasıyla birlikte toplumda nükleer santrallere olan güvensizliğin giderilmesine yönelik katkı sunmayı da hedefliyor. Gençlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Projede, ulusal kaynakların kullanımlarına öncelik verilmesini hedeflediklerini belirten Milli Kimya Gücü Takımı, ulusal kaynakların ekonomik olarak kullanılmasında ileri ve yeni teknolojileri geliştirmek ve kullanmak, herhangi bir nükleer kaza durumunda ortaya çıkan radyoaktif kontaminasyonu, atıkları çevre koruma ilkeleri kapsamında yönetmek, nükleer güvenlikle ilgili yapılacak çevre koruma çalışmalarına büyük oranda katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir