Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Dönmez, “Fazla tuz tüketimi, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkiliyor”

EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Dünya Böbrek Günü Sempozyumu”

 Prof. Dr. Dönmez, “Fazla tuz tüketimi, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkiliyor”

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu işbirliği ile “Dünya Böbrek Günü Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda Dünya Böbrek Günü teması çerçevesinde “Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşam” konusunda bilgilendirme yapıldı. Çevirimiçi düzenlenen sempozyumun başkanlığını Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Asiye Akyol ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Sevda Tüzün Özdemir üstlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyada ve ülkemizde sıklığı giderek artan böbrek hastalıkları, her yaş grubu için risk barındıran en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Sağlığımızı tehdit eden her hastalık gibi böbrek hastalıklarında da en çok dikkat etmemiz gereken hususların başında erken teşhis geliyor. Bireylerin hem kendilerini hem de hastalığı tanıması, hastalık semptomlarının farkında olması; tedavi başarısında doğru tedavi yöntemleri kadar etkili. Bu noktada özellikle hemşirelerimizin hassas bir görev üstlendiğini biliyoruz. Hemşirelerimiz, toplumun bilinçlendirilmesinde, hasta ve ailelerinin eğitiminde, hasta takibinin etkili biçimde gerçekleştirilmesinde, hastalık bakımının tüm bireylere eşit düzeyde ulaştırılmasında üstlendikleri görevlerle, böbrek hastalıklarının önlenmesinden tanısına kadar geniş bir sürecin sorumluluğunu üstleniyor. Bu anlamda Hemşirelik Fakültemizin kuruluşundan bu yana, çok değerli çabalara imza attığını söylemek istiyorum. Hemşirelerimizin alanını ileri taşıma arzusuyla yürüttüğü kıymetli çabalarla gurur duyuyoruz. Bu değerli etkinliğe ev sahipliği yapmak; hemşirelerimizin konuya yönelik hassasiyetinin ve üstün gayretinin de önemli bir göstergesi diye düşünüyorum” dedi.

“Böbrek sağlığı konusunda farkındalık oluşturulması önemli”

Böbrek sağlığı konusunda farkındalık oluşturulmasının önemine değinen Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Karadakovan, “İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı olarak, her yıl geleneksel olarak Dünya Böbrek Gününde etkinlik düzenliyoruz. Her yıl ülkemizde ve dünyada, mart ayının ikinci perşembesinde böbrek hastalıklarında farkındalık sağlamak ve bu konuya dikkati çekmek amacıyla o yıl belirlenen tema çerçevesinde bir takım etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler ile sağlık çalışanlarının ve toplumun bilgilendirilerek, bu konuda farkındalığın oluşturulması amaçlanıyor. Bizler de, düzenlediğimiz bu sempozyum ile farklı alanlarda çalışan ve alanında uzman katılımcılarımızın yapacakları sunumlar ile böbrek sağlığı konusunda gerekli farkındalığın oluşturulmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Böbrek sağlığı ve tuz tüketimi arasındaki ilişkiye dikkat çeken Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Böbrek sağlığı konusunda küresel bir kampanya olan bu etkinliği kendi ülkemizde gerçekleştirmemizin bir önemi bulunuyor. Üç tarafı denizlerle çevirili, Tuz Gölü’ne sahip, beslenme şekli tuza dayalı bir coğrafyada böbrek sağlığı konuşmak son derece değerli. Günlük tuz tüketiminin fazla olması böbrek sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ülkemiz, birey başına düşen 15 gram tuz tüketimi ile kırmızı alarm veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, sağlığımız açısından 6 gramdan fazlasına izin vermiyor. İşte bu nedenle, böbrek sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak, birincil önlemede böbrek sağlığı, ikincil önlemede kronik böbrek hastalığı olan hastalarda risk faktörleri, tanısı, tedavisi, transplantasyonu hatta bugün Covid-19 ile beraber böbrek hastalarının sıkıntılıları ile hastaların rehabilitasyonu ve yaşam kalitelerini tartışmak, sempozyumun ana konularını oluşturuyor” dedi.

2021 Yılı ‘Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşam’ Yılı

Dünya Diyabet Gününün ilk kez anıldığı 2006 yılından bu yana her yıl belirli bir temanın vurgulandığını söyleyen Prof. Dr. Dönmez, “Dünya Böbrek Günü Yürütme Kurulu 2021 yılını ‘Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşam’ yılı olarak ilan etti. Ülkemizin 11. Kalkınma Planında da sağlıklı yaşam tarzının geliştirmenin teması mevcut. ‘Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşam’ın da aslında sağlıklı yaşama vurgu yapılarak temalandırıldığını görüyoruz. Bu sebeple, düzenlediğimiz sempozyumun amacına ulaşmasını umuyorum” dedi.

Sempozyumun ilk paneli, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Karadakovan ve Prof. Dr. Asiye Akyol moderatörlüğünde “Kronik Böbrek Hastalığına Genel Bakış” başlığıyla düzenlendi. Panelde, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. İsmail Toyğar, “Kronik Böbrek Hastalığına Genel Bakış”, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Seçil Beyece İncesazlı “Böbrek Hastalığıyla İyi Yaşam” konularında bilgiler verdi.

 Sempozyumun ikinci oturumunda ise Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Türeyen ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Şule Olgun moderatörlüğünde “Böbrek Hastalığı ve Covid-19 Pandeminin Etkisi” başlıklı panel sunuldu. Panelde, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Sevda Tüzün Özdemir “Hemodiyaliz Hastalarında Covid-19 Etkisi”; Öğretim Görevlisi Şenay Öztürk, “Periton Diyaliz Hastalarında Covid-19 Etkisi”; Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esma Özşaker “Transplantasyon Hastalarında Covid-19 Etkisi” konularında sunum yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir