Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Türkiye’nin köklü üniversitesinden bir ilk daha…“Ege Üniversitesi Ar- Ge Şurası”

Ege Üniversitesi Ar-Ge stratejilerini ortak akılla belirleyecek

Ege Üniversitesinde geleceğe yönelik eylem planlarını ve araştırma stratejilerini belirlemek amacıyla, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde  “Ar- Ge Şurası” gerçekleştirilecek. Multidisipliner araştırma gurupları, öğretim üyelerinden oluşan 700’e yakın bilim insanı ve paydaşların katılımı ile 13 Mayıs 2024 tarihinde Ege Üniversitesi 50. Yıl Spor Salonunda yapılacak olan “Ege Üniversitesi Ar- Ge Şurası” ortak akıl vizyonu ile hayata geçirilecek.

Ar- Ge Şurası ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tüm öğretim üyelerimizin ve paydaşlarımızın katılımı, ortak akılla; 12. Kalkınma Planını, dünyadaki son bilimsel gelişmeleri ve yerel sorunları dikkate alarak bir ilki gerçekleştiriyoruz ve üniversitemizin Ar-Ge Strateji Belgesini birlikte oluşturuyoruz. Bugüne kadar yakaladığımız; ‘Araştırma Üniversitesi olma’, ‘Tam Akreditasyon’ ve ‘Öğrenci Odaklılık’ gibi başarıların ardından yeni başarılar için Ar-Ge odaklı yol haritamızı ve eylem planımızı hazırlıyoruz. Düzenleyeceğimiz şuranın birçok üniversiteye de model olacağını düşünüyoruz. Şuramız, soru-cevap yöntemi ve bunun sonucunun ortak akılla değerlendirilmesi şeklinde gerçekleşecek” diye konuştu.

“Başarılarımız, ortak akıl neticesinde geldi”

Ege Üniversitesinin, bölgenin ilk ve en köklü üniversitesi olduğunu belirten  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz son dönemde önemli başarılara imza attı. Ama bu başarılar pek çok arama çalışmalarının neticesinde geldi. Gelecek Şurası ile Sağlıklı Yaşamın Geleceği Şurasını yaparak bu süreci başlatmıştık. Ortak akılla yürüttüğümüz bu süreçlerin ardından başarılarımız gelmeye başladı.  Tam akredite, öğrenci odaklı araştırma üniversitesi olarak yükseköğretim sistemindeki yerimizi ileri bir seviyeye taşıdık.  YÖKAK’tan 5 yıllık kurumsal tam akreditasyon belgesini alarak Türkiye’de kurumsal olarak akredite edilen ilk devlet yükseköğretim kurumu olduk.  Lisans programlarının yüzde 75’ini akredite ederek kalite çalışmalarını sürdürülebilir konsepte taşıdık. YÖK’ün Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı kapsamında yer alan ülkemizin öncü araştırma üniversitelerinden birisi olduk.  Hayata geçirdiğimiz 90’dan fazla öğrenci odaklı uygulamalar sonucunda ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’ ödülünü alan ilk ve tek devlet üniversitesi olduk. YÖK Milli Yenilik Ödülüne sahip bir devlet üniversitesi olmanın yanı sıra tüm birimlerin  iş ve hizmet akış süreçlerini uluslararası standart ve kaliteye taşıdık.  Kalite, Çevre,  Bilgi Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazanan ender yükseköğretim kurumlarından birisi olduk. Uluslararası bilimsel fonlar ile TÜBİTAK proje kabul sayısında Türkiye birincisi;  TÜBİTAK 2209-A Programının son dört yıldır lideri, TÜBİTAK 2209- B programında ikincisi, Patent   tescilinde Türkiye birincisi, patent lisanslamada Türkiye ikincisi,  YÖK 100/2000 Doktora Burs Programında son üç yılda Türkiye birincisi olduk” dedi.

“Güçlü ve zayıf yönlerimizi değerlendirip buna göre aksiyon alacağız”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Gerek proje ve yayın gerek üniversite-sanayi iş birlikli çalışmalar gerekse uluslararasılaşma  konularında ülkemizin yüksek performans gösteren kurumlarından biri konumuna yükseldik. Yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni fakülte, bölüm ve programları üniversitemize kazandırıyoruz. Alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezi Ege Derin Teknoloji Fabrikasına sahibiz. Ege Üniversitesine Vefa yılı olarak ilan ettiğimiz 2024 yılında da önemli bir şuraya ev sahipliği yapacağız. Disiplinlerarası çalışma gruplarının görüşleri doğrultusunda, güçlü ve zayıf yönlerimizi, fırsatlarımızı ve riskleri belirleyeceğiz.  Stratejik hedeflerimizi ve bu hedefleri gerçekleştirilmesine yönelik eylem planlarını saptayacağız. Bu şura ile yol haritamızı ve stratejilerimizi ortak akılla, soru ve cevaplarla belirleyeceğiz.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koydukları Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve Türkiye Yüzyılı ülküsü ile 12. Kalkınma Planı hedeflerine odaklanarak; Cumhuriyetin ikinci asrını Türk bilim yüzyılı yapmak için durmadan duraksamadan, yeni başarı hikâyeleri yazarak dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz”  diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir