Egeli akademisyen Prof. Dr. Nazan Tuna Oran’ın editörleri arasında yer aldığı “Adli Ebelik” kitabı raflarda
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Tuna Oran’ın editörleri arasında yer aldığı “Adli Ebelik” kitabı raflardaki yerini aldı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinde uzman kişilerin katkıları ile yazılan kitap, 34 bölümden oluşuyor. Kitap, en sık karşılaşılan adli olaylar ve örnek olgularla ebelerin hukuki ve cezai sorumluluklarına yönelik bilgiler içeriyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Nazan Tuna Oran, “Adli Ebelik” kitabı takdim etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Ebelik mesleği, anne ve çocuk sağlığından sorumlu olan ve toplumla sürekli bir arada çalışan meslek gruplarından biridir. Bu nedenle ebeler, adli vakalarla sık sık karşılaşabilmektedir. Ebelerin bu vakaları tanıyabilmesi, şüphelenmesi gereken belirtileri saptayabilmesi, tanı koyabilmesi, bulgu ve delilleri toplayabilmesi ve adli vakayı rapor ederek bildirim yapması, adli sürecin doğru işleyebilmesi açısından çok önemlidir. Editörleri arasında yer alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Nazan Tuna Oran ve diğer yazarların bu konuda hazırladıkları bu kitabı oldukça kıymetli buluyorum. Hocalarımızı emeklerinde dolayı tebrik ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Tuna Oran, “Adli ebelik, uluslararası ve ulusal olarak yapılan çalışmalar gözden geçirildiğinde bir örneğinin olmadı görülmüştür. Bundan yola çıkılarak bu kitap yazılmıştır. Adli ebelik, adli vakayla karşılaşma durumunda yasal prosedürlere uygun sağlık bakım hizmeti sağlayan, mağdurla nasıl iletişim kurması gerektiğini bilen, adli beden muayenesinde yer alan, adli olayda delilleri koruyan, toplayan ve raporlayan, ilgili birimlere bildirim yapan ve bilirkişi olarak tanıklık eden bir uzmanlık alanıdır. Adli ebelik, sağlık hizmetlerinin yasalarla kesiştiği her durumda gerekli bir disiplindir” dedi.
Kitaptaki bölümlere yönelik konuşan Prof. Dr. Tuna Oran, “En sık karşılaşılan adli olaylar olan asfiksiler, obstetri ve jinekolojide adli vakalar, gebelikte travma, malpraktisler, kriminal abortuslar, cinsel saldırılar, özel gereksinimi olan mağdur bireylerde adli vakalar, çocuğa karşı kötü muamele, çocuk yaşta ve zorla evlilikler, madde kötüye kullanımı, sığınma evi, cezaevi ve tutukevinde adli vakalar, şiddet ve mobbing konularına kitapta yer verilmiştir. Kitap ayrıca fetüs ve çocuk hakları, ölüm ve ölüm sonrası değişimler, kişisel verilerin korunması, tazminat sorumluluğu, bilirkişilik, iş sağlığı güvenliği, mesleki riskler, tükenmişlik, yönetim ve idari sorumluluk konularını da içermekte, örnek olgularla ebelerin hukuki ve cezai sorumluluklarına da yer verilmektedir” diye konuştu.
Kitabın editörleri arasından Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Türkmen, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Uzman Adli Ebe İnci Yağmur Tezbasan yer alıyor.