Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli Akademisyenler eğitimde kullanılan yapay zekâ araçları konusunda bilgilendirilecek

Ege Üniversitesi bünyesindeki eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kaliteyi, verimliliği ve etkinliği artırmak amacıyla Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü, yeni teknolojilere yönelik farkındalık eğitimleri düzenleyerek eğitimde kaliteyi artırma çalışmalarına devam ediyor. Öğretim teknolojilerinin daha yaygın kullanılması amacıyla hem yüz yüze hem de uzaktan öğretim uygulamaları yapan koordinatörlük, bu dönem çağın teknolojisi üretken yapay zekânın eğitimde uygulamaları konusunda akademisyenlere eğitim verecek. EÜ Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, “Biz Koordinatörlük olarak; öğretim elemanlarının öğretim teknolojisi alanında mesleki gelişimini destekleyici etkinlikler yapmaktayız. Özellikle pandemi döneminden itibaren, çeşitli fakültelerden hocalarımızla webinar ve bilgisayar başında uygulamalı dersler düzenlemekteyiz. Pandemi döneminde hızla organize olarak verdiğimiz yoğun eğitimlerle, acil uzaktan öğretim dediğimiz süreçte eğitim-öğretimde aksaklığın yaşanmasının önüne geçmeye çalıştık. Şimdi de çok güncel bir konu olan eğitimde üretken yapay zekâ destekli araçların kullanımına yönelik çevrimiçi eğitimlerimize başlıyoruz” dedi.

“Eğiticilerin güncel teknolojilere ayak uydurmalarını destekliyoruz”

Eğitimde yapay zekânın önemini vurgulayan Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, “Öğretim elemanlarımızın çağın gereksinimlerine uygun ve güncel teknolojilere ayak uydurmalarını desteklemeye çalışıyoruz. Bu konuda onların farkındalıklarını artırmak ve öğretimde verimliliklerini artırmaya yönelik ipuçları içeren eğitimler veriyoruz. Akademisyenlerin, üretken yapay zekâ çağında, kendileri için yararlı olacak birçok aracı deneyimlemelerini önemsiyoruz. Bu kapsamda araştırma- literatür tarama, içerik üretme, yazma, görsel ve video oluşturma ile güncel teknolojileri takip etme amaçlı araçlardan örnekler vereceğiz. Bu sayede öğretim elemanlarının öğretimde teknoloji entegrasyonu alanındaki ilgilerini ve farkındalıklarını artırmaya çalışacağız” diye konuştu.

“Üretken yapay zekâ, yaşamsal süreçleri etkiliyor”

Yapay zekânın akademik çalışmalara katkılarına değinen Doç. Dr. Ateş-Çobanoğlu, “Özellikle 2023 yılından bu yana Chat GPT’nin kullanılmaya başlanmasıyla, üretken yapay zekâ şu an tüm yaşamsal süreçleri etkilemeye ve dönüştürmeye başladı. Günlük yaşamımızdaki rutin ve zaman alıcı işleri kolaylaştırmasının yanı sıra, üretken yapay zekâ araçlarını araştırmacılar için de ilham verici ve destekleyici birer asistan olarak düşünebiliriz. Literatür taramada geleneksel araçların dışında daha ihtiyacımıza dönük kaynaklara ulaşmamızı sağlayan araçlar var, örneğin bir pdf makalesi hakkında sorular sorabiliyoruz. Çok büyük dokümanları özetleyebilen ve kısaca ana noktaları bizimle paylaşabilen, çeviri yapabilen, video ve sunum yapan araçlar da hâlihazırda mevcut. Elbette, yapay zekâ araçlarının ürettiği içerikler her zaman bizlerin organik zekâsının denetimine ve düzenlemelerine ihtiyaç duyuyor. Hatalı, eksik ve uydurma içerikler olabileceğini unutmamak, telif hakkı ve intihal konularına özen göstermek de gerekiyor. Dolayısıyla, bu araçların etik olarak kullanımı bilinciyle hareket edilmesi gerektiği gibi birçok konuya da eğitimlerimizde değineceğiz” dedi. Düzenlenecek eğitimlerde; yapay zekâ ile içerik üretme, yapay zekâ ile araştırma, yazma, görsel ve video oluşturma araçları anlatılarak yeni ve güncel teknolojiler hakkında bilgilendirmelerin yapılması hedefleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir