Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ Hemşirelik Fakültesinden İnmeli Hastalara Özgü Sanat Temelli Aktiviteler Projesi

Ege Üniversitesinin TÜBİTAK başarısı devam ediyor

EÜ Hemşirelik Fakültesinden İnmeli Hastalara Özgü Sanat Temelli Aktiviteler Projesi

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Oksel ve yüksek lisans öğrencisi Serap Ay’ın “İnmeli Hastalarda Sanat Temelli Aktivitelerin Umut ve Öz Yeterlilik Durumları Üzerine Etkileri” başlıklı projesi TÜBİTAK “1002-B Acil Destek Modülü Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında inmeli hastalara özgü sanat temelli aktiviteler uygulama modülü geliştirilecek.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, TÜBİTAK nezdinde gerçekleştirilen projelerde  önemli ivmeler kazanarak son üç yıldır proje kabul oranında Türkiye birincisi oluyor. Geliştirdiğimiz  Ar- Ge kültürü sayesinde öğrencilerimiz ve hocalarımızın projeleri destek alıyor. Bu kapsamda  projeleri TÜBİTAK’tan destek alan Hemşirelik Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Oksel ve öğrencisi Serap Ay’ı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

İnme hastalığının nörolojik bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Oksel, “İnme, dünyada ve ülkemizde önde gelen yeti yitimi ve ölüm nedenleri arasındadır. İnme sonrası süreçte hastalar için fonksiyonel kapasitelerinin oldukça sınırlı olduğu ve rehabilitasyon gerektiren zor bir süreç başlamaktadır.  Bu bağlamda, bu süreci kolaylaştırmak için farklı ve özgün bir çözüm üretmeyi amaçlayarak bu çalışmayı planladık. Dolayısıyla biz bu projede inmeli hastalara özgü sanat temelli aktiviteler uygulama modülü geliştireceğiz” dedi.

“İnmeli bireylerde öz yeterliliği artırmak hedefleniyor”

Proje hakkında bilgi veren yüksek lisans öğrencisi Serap Ay, “Proje kapsamında geliştireceğimiz modüller,  ‘Yaşam Yolculuğum’, ‘İçimdeki Güç’ ve ‘Geleceğe Mektup’  temalı sanat temelli üç aktiviteden oluşturuldu. Projede, sanat temelli uygulamaların inmeli bireylerde umudu ve öz yeterliliği artırabilecek bir yöntem olarak kullanılmasını amaçladık.  Ayrıca bu projenin sonuçlarının, inme rehabilitasyonunda inmeli hastaların yaşam kalitesini artırmak için daha etkili müdahale stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir