Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ kanser tanı ve tedavisi ile farkındalığı konusunda bölgeye liderlik ediyor

Uluslararası Kanserle Mücadele Örgütü (UICC)  tarafından belirlenen “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla kanser hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kansere karşı en önemli önlem ise erken teşhis. Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer, Dünya Kanser Günü’nde birlikte çalışmanın gücünün farkında olduklarını vurgulayarak, EÜ’nün kanser farkındalığı konusunda bölgeye liderlik ettiğini belirtti. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise, “Tıp Fakültesi Hastanemiz, kanser hastalığına yönelik tanı ve tedavide, alanında önemli merkezlerden birisi. Tülay Aktaş Onkoloji Bölümü, Berna Türek Kemoterapi Merkezi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı ile Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi başta olmak üzere, farklı birimlerimizle çağın hastalığının hem teşhis ve tedavisine yönelik önemli görevler üstleniyor hem de hastalığın erken teşhisinin önemine yönelik farkındalık projeleri ile topluma katkı sunuyoruz. Ayrıca üniversitemiz, kanser hastalığının tanısı tedavisi ve farkındalığı konusunda uluslararası çalışmalara da öncülük ediyor.  Radyasyonun kanser tanı ve tedavisinde daha etkin kullanılması, radyoterapiye gerek duyan her kanser hastasının tedaviye rahatça erişebilmesi hedefiyle Uluslararası Atom Enerji Ajansının hayata geçirdiği ‘Umut Işınları’ projesi kapsamında Avrupa ve Türk Dünyasında öncü yol üstleniyor” dedi.

“Kansere karşı uyumlu ve koordineli şekilde mücadele etmeliyiz”

İlk kez 2005 yılında 4 Şubat tarihinin “Dünya Kanser Günü” olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Emine Serra Kamer, “Her yıl bu anlamlı gün kapsamında milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir nitelikteki kanser hastalıklarına karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla kampanyalar düzenleniyor. O yüzden 4 Şubat, takvimde bir günden fazlasıdır. Kansere karşı artık her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadeleye ihtiyaç var. Bu nedenle 2022-2024 yıllarında özel bir tema olan ‘Close the Care Gap – Kanser bakımındaki açıkları kapatmak’ başlığı ile çalışmalar yürütülüyor. Çok yıllı bir kampanya ile birlikte daha fazla görünürlük ve katılım hedefleniyor. Bunun sonucunda da küresel farkındalık oluşturmak için daha fazla fırsat ve etki oluşturulması bekleniyor. Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak her yıl bu kampanyanın aktif katılımcısı ve bölgemizdeki sesi olma konusunda büyük bir sorumlulukla çalışmaktayız” dedi.

“Tarama programlarına katılım yetersiz”

Kanser hakkındaki istatistiklere değinen Prof. Dr. Kamer, “2020 verilerine baktığımızda ülkemizde 230 bin yeni tanı ve 130 bin kanser ilişkili ölüm rapor edildiğini biliyoruz. Son 15 yılda kanser kontrolü ve bakımında önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, özellikle tarama programlarına katılım için toplumsal farkındalığın artırılmasına büyük ihtiyaç duyuluyor. Halen tarama programlarına katılım oranları beklenenin çok altında. 4 Şubat Dünya Kanser günü toplumsal hareketi tekrar başlatmak için en önemli günlerden biri ve Ege Üniversitesi bu konuda bölgedeki lider görevini büyük bir sorumlulukla yürütüyor. Her birimizin, büyük ya da küçük bir fark yaratma yeteneğine sahip olduğumuzu ve birlikte kanserin küresel etkisini azaltma konusunda gerçek ilerleme kaydedebileceğimizi biliyoruz. Bu 4 Şubat’ta herkesi, kim ya da nerede olursa olsun, kansersiz bir dünya yaratmada üzerine düşeni yapmaya çağırıyoruz. Bu yıl seslerimizi duyurmak ve birleştirmek adına ‘Turuncu Mikrofon etkinliğimizi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemizde gerçekleştireceğiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir