Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Rektör Prof. Dr. Budak “Tohum bir milli güvenlik meselesidir”

EÜ’de “NEETs in the Seed Sector” projesinin açılış toplantısı yapıldı

Rektör Prof. Dr. Budak “Tohum bir milli güvenlik meselesidir”

Yağmur Onurlubaş- Sümeyye Almas- Çağatay Yiğit Akkaya

Ege Üniversitesi (EÜ) koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu” kapsamında gerçekleştirilen “NEETs in the Seed Sector” projesinin açılış toplantısı yapıldı. EÜ Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Kongre ve Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılış toplantısına; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Banu Yücel, Prof. Dr. İlkin Şengün, EÜ Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan, Polen Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Öner Yeşilkaya, EÜ Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Betül Avcı, İŞKUR İzmir İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasında proje hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “17 Milyon Euro bütçeli projemiz kapsamında üniversitelerin Ziraat Mühendisliği, Doğa Bilimleri ve Biyoloji bölümleri mezunları verilecek eğitimlerle beraber Türk Tohumculuk sektöründe istihdam edilecekler. Proje sürecinde genç araştırıcılar, Ege TOTEM’de eğitim ve laboratuvar faaliyetleri, serolojik ve moleküler eğitimler, tohum sektörüne yönelik teknik geziler ve staj gibi yoğun bir programdan geçirilecek.  Eğitimlerin sonunda katılımcılara tohumculuk sektörünü, bu sektörün büyüklüğünü, çalışma koşullarını ve alanlarını görmeleri ve bu konudaki farkındalıklarını artırmaları amacıyla 1 haftalık sektör ziyaretleri olacak. Proje sonunda araştırmacılara Avrupa Birliği projeleri kriterleri kapsamında maaş ve tam kapsamlı sağlık sigortası sağlanacak. Yine proje süresince; Ziraat Mühendisliği, Doğa Bilimleri ve Biyoloji bölümlerinden mezun olan kişilerin kariyer planlamaları ve işe alım süreçlerinin desteklenmesi için proje iştirakçilerinden İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları tarafından iş imkanları sağlanacak” dedi.

“Avrupa’daki firmaların tohumlarını biz test ediyoruz”

Tohumculuğun günümüzdeki stratejik önemine değinen Prof. Dr. Budak, “Tohum, yaşam zincirinin önemli bir halkası olarak bir milli güvenlik meselesidir. Tohum, biyolojik anlamda da, gıda güvenliği anlamında da önemli bir stratejik unsur. Biz, Ege Üniversitesi olarak Avrupa’da, Orta Doğu’da ve Balkanlarda tohumculuk anlamında en üst referans merkezine sahibiz. Avrupa’daki firmaların tohumlarını Ege Üniversitesinde biz test ediyoruz. Bununla birlikte bu alanda bir enstitü kurmak için de çalışmalara başladık” diye konuştu.

 “Danışmanlarımız, gençlerimize hizmet vermeye hazır”

İŞKUR olarak projede bulundukları için çok memnun olduklarını belirten İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt “İŞKUR olarak bizler, iş ve meslek danışmalarımızla birlikte, gençlerimizi mentörlük ve bireysel eylem planı hazırlama konusunda destek vereceğiz. Türkiye genelinde Avrupa Birliği projemiz konusunda 370 iş ve meslek danışmanımızı mentörlük eğitimi konusunda destekledik. Gençlerimize hizmet vermeye hazırlar” dedi.

Özellikle pandemi zamanında tohuma duyulan ihtiyacın daha iyi anlaşıldığını ifade eden Polen Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Öner Yeşilkaya “Eğer insanlık devam edecek ve besin kaynaklarına ihtiyaç duyacaksa mutlaka tohuma ihtiyacı olacaktır. Çok verimli çevre şartlarına sahip olabilirsiniz ancak tohumunuz yeterli kalitede değilse insanlığın ihtiyacını karşılayamayız. Tohum sektörü çok büyük bir sektördür ” dedi

“Tohum alanda dünyada ilk yedi üniversite arasındayız”

EÜ Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan, “1998 yılında kurulan merkezimiz, son üç yılda Rektörümüzün de destekleriyle uluslararası alanda akredite ve İSKA üyesi bir laboratuvar olarak dünyada bu alanda ilk yedi üniversite arasına girmiş bulunuyor. Projemizde öğrencilerimiz buraya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden geldiler, 550’ye yakın aday arasından seçildiler. Eğitimler, sektör ziyaretleri, staj programları, konferanslar, web seminerleri, gibi etkinliklerimiz olacak” dedi.

EÜ Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Betül Avcı “Günümüzde, tohumculuk sektörünün ülkelerin stratejik ve milli bir değeri haline geldiğini görüyoruz. Uluslararası alanda rekabet edilebilecek nitelik ve kalitede tohumun bir Ar-Ge şeklinde değiştirilip, çoğaltılıp, işlenip ve ticari bir ürün haline dönüştürülmesi önem arz etmektedir. Üniversitemiz bu alanda sahip olduğu ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları, TOTEM ile sektöre önemli katkılar sunmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde Ödemiş Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Tohumculuk Teknoloji Programı yine bu alanda ülkemizde yer alan ilk meslek okulu programlarından bir tanesidir”dedi.

Etkinlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay’ın yazılı mesajı okundu. Günay mesajında sürdürülebilir tarımın önemine değinirken projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Toplantının sonunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a  EÜ TOTEM Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan tarafından “Teşekkür Plaketi” ve kendisinin de yazarları arasında bulunduğu “Tohum Bilimi ve Teknolojisi” kitabının ilk baskısını takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir