Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Mevlâna Celaleddin-i Rumi vefatının 750’nci yılında Ege Üniversitesinde anıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK) ve EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı iş birliğinde “Mevlâna Celalettin Rumi 750. Vuslat Yılı-Tasavvuf Musikisi Konseri ve Sema Mukabelesi” etkinliği, EÜ Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.  Sanat yönetmenliğini EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü Öğr. Gör. Halil İbrahim Yüksel’in üstlendiği konsere, EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey, İzmir Türk Musikisi İcra Heyeti, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra musiki severler katıldı.

İki bölümden oluşan etkinliğin birinci perde açılışında konuşma yapan etkinlik moderatörü  Doç. Dr. Soner Akşehirli, “İzmir Türk Musiki İcra Heyeti, klasik Türk Musikisi icra tarihi içinde Mesut Cemil Bey ile başlamış olan koro icrası geleneğinin İzmir bünyesindeki seçkin bir örneği olarak 2021 yılında, Genel Sanat Yönetmeni, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Yüksel öncülüğünde kurulmuştur. Konservatuar, devlet korosu gibi profesyonel kurumlardan ses ve saz sanatçılarının katılmasıyla oluşan İcra Heyetimiz, klasik Türk Musikisinin klasik, neoklasik, romantik ve çağdaş dönemlerine ait eserleri toplu icra inceliklerine ve eserlerin müzikal doğasına uygun bir biçimde icra etmeyi, Türk Musikisi topluluk icrasını nitelikli bir düzeyde gerçekleştirmeyi temel ilke olarak benimsemiştir” diyerek konsere ilişkin bilgiler paylaştı.

Konserin ilk perdesinde;  Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Erzurumlu İbrahim Hakkı Şeyh Galib, Niyazi-i Mısri gibi isimlerin yanı sıra, daha yakın dönemlerden güftekar ve bestekarların “Varsam Bir Amile Sorsam”, “Senden Meded”, “Hakdan İnen Şerbeti”, “Derman Arardım Derdime”, “Tevhid Etsin Dilimiz”, “Bülbüller Sazda Güller Niyazda” gibi çeşitli Hüseyni ilahileri icra edildi.

Mevlevi ayinleri izleyiciyi büyüledi

Etkinliğin ikinci bölümünde gerçekleşen Mevlevi Ayini ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr.Akşehirli,  “Bir tür dini tören olan ayin, Türk tasavvuf musikisinde, Hz. Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in  kuruculuğunu yaptığı mevlevilik tarikatı ile özdeş bir kavramdır. Bu yönüyle sadece müzikli bir dini tören olmanın ötesinde mevlevi ayinleri, Türk kültür ve sanat tarihinin abidevi ve eşsiz eserleridir” dedi. Ardından Musahib Ahmet Ağa’nın Hicaz Mevlevi Ayii Şerifi icra edildi.

Etkinliğin sonunda EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey, Öğr. Gör.  Halil İbrahim Yüksel’e ve İcra Heyeti adına Sevan Tabanlı Mural’a teşekkür belgesi takdim etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir