Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Gökçek, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı yazmayı en çok hak eden şairdi”

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ölümünün 87’nci yılında anılıyor…

Prof. Dr. Gökçek, “Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı yazmayı en çok hak eden şairdi”

Haber: Çağatay Yiğit Akkaya- Pervin Doğan

Fotoğraf: Sinem Durmaz

İstiklal Marşı’nın yazarı, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 87’nci yıl dönümünde yurt genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri ile ilgili bilgiler veren Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “Akif, İstiklal Marşınızı yazmamış olsa bile Türk edebiyatında önemli bir yeri olacaktı. Bununla birlikte İstiklal Marşını yazmayı en çok hak eden şair de o idi” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden bahseden Prof. Dr. Gökçek, “Mehmet Akif, II. Abdülhamit döneminde yetişmiş ancak meşrutiyet döneminde şiirlerini yayınlamıştır. Bu şiirlerden bir kısmını II.Abdülhamid döneminde yazdığını ama yayınlamadığını biliyoruz. Mehmet Akif, muhafazakardır ve İslamcılık fikrinin önemli temsilcilerindendir. İlki 1911’de olmak üzere peş peşe toplam 7 şiir kitabı yayınlamıştır. Bu kitapların her birinin ayrı adı vardır, fakat “Safahat” adlandırması her birinde üst başlık olarak kullanılmıştır.  Ancak Akif’in ölümünden sonra tamamı tek cilt hâlinde ve  Safahat adıyla yayınlanmıştır” diye konuştu.

“Mehmet Akif Milli Mücadeleye önemli katkılar sağlamıştır”

Milli Mücadele yıllarında Mehmet Akif’in bu mücadeleye katılmak için bizzat Atatürk tarafından davet edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökçek “Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı yazmamış bile olsa Türk şiirinde önemli bir şair olarak yaşayacaktı. Ancak aynı zamanda İstiklal Marşı’nı yazmayı en çok hak eden şair odur. Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açıldığında Mehmet Akif’in de bulunmasını istiyor. Akif, vaazları ve şiirleri ile halkın Milli Mücadeleye ortak olmasına katkı sağlıyor. Mehmet Akif, devrin en iyi Arapça bilen âlimlerinden birisidir. Aynı zamanda da Fransızca kitapları anında çevirerek Türkçe okuyacak kadar iyi Fransızca biliyordu. Hem batı edebiyatından hem de yerli ve mili kaynaklarımızdan haberdardı ve bunların sentezini yapabilen bir isimdi” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un gençlere örnek olarak gösterilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökçek “Mehmet Akif’i gençlerimize örnek olarak göstermemiz ve yaşatmamız lazım. Onu, sadece bir şair olarak değil, ahlakı ve kişiliği ile de bir model şahsiyet olarak, her bakımdan örnek alınması gereken bir insan olarak görmeliyiz. Gençlerimizi onun gibi olmaya özendirmeliyiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir