Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

 Ege Üniversitesi,  14 göstergede en iyi ilk 5 üniversitesi arasında yer aldı

YÖK “2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu” Yayımlandı

 Ege Üniversitesi,  14 göstergede en iyi ilk 5 üniversitesi arasında yer aldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, 74 farklı gösterge doğrultusunda Türkiye’deki 208 üniversiteye ait analizlerin yer aldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023” hazırlandı.

Yükseköğretim Kurulu,  üniversiteleri  “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ile “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” kategorilerinde değerlendirerek, yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeye göre ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023’ü yayımladı. Raporda,   Ege Üniversitesi gerçekleştirdiği faaliyetler ile 14 göstergede Türkiye’nin en iyi 5 üniversitesi arasına girme başarısı gösterdi. Ege Üniversitesi; Eğitim-Öğretim alanında 1 göstergede, Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk alanında 3 göstergede Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada yer aldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖKSİS İzleme Kriteri Modülü üzerinden alınan verilere göre yapılan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda Türkiye’deki 208 üniversite 74 farklı göstergeye göre değerlendirildi.  Üniversitemiz, 14 göstergede ülkemizin en iyi 5 üniversitesi arasına girme başarısı gösterdi. Özellikle eğitim-öğretim kategorisinde dikkate değer bir yükseliş gösteren üniversitemiz; öğrencilerin yaptığı sosyal sorumluluk projelerinde bin 30 proje ile ikinci, Teknokent ve TTO projelerine katılan öğrenci sayısında 2 bin 972 ile birinci sırada yer aldı” diye konuştu.

“Ar-Ge, Proje ve Yayın alanında büyük bir ivme yakaladık”

Ege Üniversitesinin Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın alanlarında  büyük bir ivme yakaladığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Budak, “Öğretim elemanlarımızın  bilimsel üretimlerini ve bilimsel araştırmalara katılma çabalarının değerlendirildiği Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın alanında büyük bir ivme gösteren üniversitemiz,  6 göstergede ülkemizde ilk beş içinde yer aldı. Bu kategori altında değerlendirilen; uluslararası sempozyum, kongre, sanatsal sergi sayısında 228 ile ikinci, YÖK burslarından faydalanan öğrenci sayısında  188 ile ikinci, TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası proje sayısında bin 136 ile üçüncü, ulusal ve uluslararası özel veya resmi kurumlarla desteklenen Ar-Ge proje sayısında 702 ile ikinci, endüstri ile ortak yürütülen proje sayısında 546 ile dördüncü, endüstri ile ortak yürütülen proje bütçesinde 481 milyon TL ile ikinci sırada yer alarak büyük bir yükseliş gösterdi” dedi

“EÜ’de Sürdürülebilirlik bir kültüre dönüştü”

Ege Üniversitesinde yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite mottosuyla yürütülen örnek çalışmaların rapora olumlu yansıdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yükseköğretim Kurulunun bu yıl ilk kez yaptığı değerlendirmelerden bir diğeri de üniversitelerin doğal kaynakları bilinçli kullanıp kullanmadıklarını ortaya koyan ‘Sürdürülebilirlik’ kategorisi oldu. Ege Üniversitesi olarak, bu alana yönelik önemli çalışmaları hayata geçirdik.   Tüm birimlerimizle eşgüdüm halinde çalışıp yeşil alan miktarını artırarak,  kaynakları etkin ve verimli kullanıp,  sürdürülebilirlik ilkelerini bir kültür haline getirdik. Son açıklanan UI GreenMetric Sıralamasında da Üniversitemiz,  bin 183 dünya üniversitesi arasında bir önceki yıla göre on iki basamak birden yükselerek 96’ncı, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı. Ege Bölgesi’nde ise ilk sırada yer alarak Ege Bölgesi’nin en yeşil ve sürdürülebilir üniversitesi olmayı başardı. Raporda Sürdürülebilirlik alanında  2 göstergede; geri kazanılmış su miktarında  yüzde 76 ile dördüncü, sıfır atık  yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında ödül alan üniversite sayısında 16 ile ikinci sıradayız. Ülkemizin çevreye duyarlı, yaya öncelikli, erişilebilir, engelsiz, model kampüsü olarak tam dijital, dört mevsim yeşil bir üniversite kampüsü felsefesiyle çalışmalarımızı bugüne kadar aralıksız sürdürdük, aynı bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

“Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumlulukta zirvede yer aldık”

Ege Üniversitesinin Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk alanında 4 göstergede ilk sırada yer aldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Öğrencilerimizin toplumsal yaşamdaki duyarlılıklarını ve dayanışmalarını artırmak amacıyla pek çok sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. Raporda sosyal sorumluluk proje sayısında 843 ile birinci, Sürekli Eğitim Merkezi ve dil merkezi tarafından verilen sertifika sayısında devlet üniversiteleri arasında 24 bin 560 ile birinci, kariyer merkezi faaliyet sayısında 2 bin 283 ile birinci, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısında 601 ile ikinci sırada yer almayı başardık. Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bu başarısında emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Bu göstergeler aracılığıyla üniversitemizin güçlü yönlerini de gelişime açık alanlarını da tespit ederek gerekli çalışmalara vakit kaybetmeden başlayacağız” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir