Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de “I. Uluslararası ve Ulusal Ebelik Tarihi” kongresi düzenlenecek

Kongre, EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde 22-24 Kasım tarihlerinde yapılacak

Ege’de “I. Uluslararası ve Ulusal Ebelik Tarihi” kongresi düzenlenecek

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Ebelik Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği, Ebeler Derneği, Anadolu Ebeler Derneği ve Haluk Perk Vakfı iş birliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılı” etkinlikleri kapsamında “I. Uluslararası ve Ulusal Ebelik Tarihi” kongresi düzenlenecek. Kongre, EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde “Gücümüz: Tarihimiz” temasıyla 22-24 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kongre, 23 Kasım saat 09.30’da Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar ve Kongre Başkanı, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ummahan Yücel’in konuşmalarıyla başlayacak.

Doç. Dr. Ummahan Yücel, “Ebelik mesleği gücünü tarihinden ve sağladığı toplumsal yarardan almaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de köklü ve geçmişi olan ebelik mesleğinin tarihini konu alan kongreyi çok önemsiyoruz. Tüm dün ayda olduğu gibi ülkemizde de ebelik eğitimi ve ebelik hizmetleri, toplumun gereksinimleri, kültürü, ekonomisi, siyaseti, sağlık politikaları ve nüfusun yaşadığı coğrafik yapı gibi pek çok unsurdan etkilenerek şekillenmiştir. Ebeler, başta doğum hizmetleri olmak üzere pek çok ebelik hizmeti yürüterek anne ve çocuk sağlığı, toplum sağlığı ve ülke kalkınmasına önemli katkılar sunmuşlardır” dedi.

 “Meslek tarihimize ilgi göstermek ebe büyüklerimize vefa borcumuzdur”

Türkiye’de ilk olarak 1842 yılında başlayan ebelik eğitiminin, 180 yıllık bir dönemde uzun bir yol aldığını ve 1996 yılında lisans düzeyine çıktığını belirten Doç. Dr. Yücel, “ Cumhuriyetin ilk yıllarında köy ebe okullarında ilkokul üzerine bir buçuk yıllık eğitim ile yetişmiş köy ebeleri çocuk yaşlarda tabiatın içine serpilmiş köylerin zorlu yaşam ve çalışma koşullarında önemli hizmetler vermişlerdir. Sonraki yıllarda ortaokul, lise, ön lisans ve günümüzde üniversite eğitimi ile yetişen ebeler ülkemizde sağlık ekibinin önemli üyelerindendir. Ancak ebelik meslek tarihi pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yeterince ilgi görmemiş ve henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Bu nedenle kökleri derinlerde ve güçlü olan ebelik meslek tarihi makro ve mikro ölçekte çalışılmayı beklemektedir. Ebelik tarihine ilgi göstermek, mesleğin öneminin ve gücünün daha da görünür olması, meslek adayı ebelik öğrencilerinin ve ebelerin mesleki aidiyetinin daha da güçlenmesi için zorunluluktur. Meslek tarihimize ilgi göstermek aynı zamanda tarihin gizli kalmış tanıkları olan emekli ebelere, bu dünyadan göçmüş olan ebe büyüklerimize karşı bir vefa borcumuzdur Ayrıca Cumhuriyetin 100. Yılında böylesi tarihi bir kongreyi gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerden yola çıkarak gerçekleştireceğimiz 1. Uluslararası ve Ulusal Ebelik Tarihi Kongresinde hep birlikte olmak dileğim, sevgim ve saygımla; emekli ebe, ebe ve ebelik öğrencilerini, ebelik bölümü akademisyenleri, ebelik, kadın ve tıp tarihi araştırmacılarını ve ebelik mesleğine ilgi duyan herkesi yüz yüze yapılacak kongrede buluşmaya davet ediyorum” diye konuştu.

“Birbirinden önemli etkinlikler gerçekleştirilecek”

Kongrede Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM) Başkanı Sandra Oyarzo Torres video konferans yoluyla katılımcılara seslenecek. Ulusal ve uluslararası alanında uzman konuşmacıların katılacağı kongre kapsamında sergiler, video konferans, defile, fotoğraf sergisi, belgesel film gösterimi gibi pek çok etkinlikler düzenlenecek. Kongrede senaryo ve yönetmenliğini Erdoğan Kar’ın yaptığı “Anadolu’nun Son Ebeleri-Gelenekten Geleceğe Ebelik” belgesel film gösterimi 23 Kasım Perşembe günü 15.30 ve 17.00 saatleri arasında yapılacak.   Öğrenci Ebe Ceren Yıldırım ve Doç. Dr. Ummahan Yücel’in küratörlüğünü üstlendiği  “Cumhuriyetin 100. Yılında Geçmişten Günümüze Ebelik Formaları” sergisi de açılış günü katılımcılarla buluşacak. Yine kongre kapsamında Cumhuriyetin 100. Yılında “Çekmecemdeki Tarih” Ebelik Tarihi Fotoğraf Sergisi de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Kongre hakkında detaylı bilgiye www.ebeliktarihikongresi2023.com.tr adresinden ulaşılabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir