Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesinde “EÜ- TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı” açıldı

Türkiye’nin akademideki öncü markası Ege Üniversitesi ile savunma ve havacılık ekosisteminin vizyoner kurumu Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) iş birliğinde kurulan “Ege Üniversitesi TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı” düzenlenen törenle açıldı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümünde kurulan laboratuvarın açılışına Rektör Prof. Dr. Budak, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay, Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, TUSAŞ yetkilileri, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “TUSAŞ iş birliğinde Mühendislik Fakültemize kazandırdığımız ‘Ege Üniversitesi–TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı’mızın açılışı dolayısıyla bir aradayız.  Günümüzün hızla gelişen ve değişen dünyasında biz, bilim insanlarının asli görevi; teknoloji ve sanayinin birleştiği her noktada kaliteyi artırmak, topluma nitelikli bilgi sunmak ve sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir. Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi olarak bu bilinçle gece gündüz canla başla çalışıyoruz. Ege Üniversitesi olarak, bilimi, toplumu ve ülkemizi daha ileri taşıyacağımız bir geleceğin inşası için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandıran Ege Modelimizle hayata geçirdiğimiz örnek projelerimiz, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız sayesinde ülkemizin yerli ve milli sanayi hamlesine güçlü katkılar sunuyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği çalışmalarımız kapsamında açtığımız bu yeni laboratuvarda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendislerinin geliştirdiği özgün platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin akademisyen ve öğrencilerimizle birlikte geliştirilecek olması bizleri gururlandırıyor.  Araştırma Laboratuvarımızda, radar absorbe eden malzemelerin geliştirilmesinden, nanomalzemelerin hazırlanması ve karakterizasyonu, optik sert film formülasyonu ve üretim süreçlerinin belirlenmesine kadar yerli ve millî teknoloji geliştirme çalışmaları gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“ Laboratuvarımızda önemli projelere imza atacağız”

Araştırma Laboratuvarında 20 araştırmacının görev yapacağını ve  TUSAŞ’ın özgün platformlarının kullanılacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “İleri Ar-Ge çözümlerinin, üniversitemizdeki akademisyen ve öğrencilerimizle birlikte geliştirilmesini sağlayarak, savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacılar kazandıracağız. Ayrıca öğrencilerimizin burada çalışacakları projeler, bugün de başarı belgelerini takdim edeceğimiz öğrencilerimiz gibi LIFT UP, LIFT UP+ ve LIFT UP++ programları ile maddi olarak da desteklenebilecek. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Araştırma laboratuvarımızın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, Laboratuvarımızın ülkemize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Üniversite -sanayi iş birliğini geliştirmek için yeni adımlar atıyoruz”

TUSAŞ’da 100’ün üzerinde Ege Üniversitesi mezunu mühendisin bulunduğunu söyleyen Dr. Özkan Altay, “ 2022 yılında Yükseköğretim Kurulu ile imzaladığımız yükseköğretim alanında işbirliği protokolü kapsamında üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek için yeni adımlar atmaya devam ediyoruz. 2018-2019 öğrenim döneminde 23 proje, 12 üniversite ve 84 öğrenci ile başladığımız LIFT UP programı, bugün itibari ile 355 proje, 65 üniversite ve binin üzerindeki öğrenciye ulaşmış durumdadır. Bu seneki başvurularımız içerisinde Ege Üniversitesinden çeşitli projelerle ilgi başvurularımızı almış bulunuyoruz.  Bu yıl TUSAŞ olarak bir yenilik yaptık. Öğrencilere yönelik ilk açık inovasyon programımız olan Hangar Kampüs İnovasyon Programını başlattık. Bu kapsamda, TUSAŞ İnovasyon portalı üzerinden ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki üniversite öğrencilerimizden havacılıkta karbon azaltımı konusunda yenilikçi iş fikirleri toplandı. Programda 82 ekip halinde, 58 farklı üniversiteden fikir gönderen toplam 209 öğrenci yer aldı. Haziran ayı içerisinde başarılı bir şekilde bu programlara katılan öğrencilerden seçilen öğrenci takımlarına inovasyon kampı adı altında bir eğitim gerçekleştirdik. Bu eğitim içerisinde girişimcilik, iş fikri, iş modeli oluşturmak, fikri haklar ve öngörü analizi alanlarında eğitimler verdik. Eylül ayında yaptığımız toplantı ile girişimcilerimiz fikirlerini sunma şansını yakaladılar ve en iyi fikirleri sunan arkadaşlarımıza ödüller verdik. Önümüzdeki dönemde ise bu tür inovasyona teşvik eden faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.

“Gençlere havacılık sektöründe deneyim kazandırmak istiyoruz”

Açılışı yapılan laboratuvarın amaçlarından bahseden Dr. Altay, “Ege Üniversitesinde açılışını gerçekleştireceğimiz İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı, üniversite sanayi iş birliği vizyonumuzun bir yansımasıdır. Bu laboratuvar ile Türk havacılık ve uzay sanayii mühendislerimizin geliştirdiği özgür platformlarda kullanılacak Ar-Ge çözümlerinin alanında uzman akademisyenler ve öğrencilerimizle birlikte geliştirilmesi sağlanacaktır. Laboratuvarın öncelikli amaçlarından biri genç yeteneklerimize havacılık sektöründe deneyim kazandırmak ve onları bu önemli sektörün bir paydaşı haline getirmektir. Öğrenciler laboratuvar projelerine katılarak teorik bilgilerini, pratik bilgilerine dönüştürme fırsatı bulacaklar. Havacılık sektörüne daha donanımlı bir şekilde katılmaya hak kazanacaklar. 2022 yılında “Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite” ödülünü alan ilk ve tek üniversite olduğu içinde Ege Üniversitesini kutluyorum. Bizler de üniversite-sanayi iş birliği içerisinde desteklerimizle öğrencilerimizin kariyerlerine olumlu katkı yapmak hedefinde olacağız. Laboratuvarımızın, ülkemize ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından “LIFT UP Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı”nda başarılı olan ekiplere belgeleri takdim edildi. Egeliler, Ege MIA, VoltGuard Engineers, Ege Makine, Ege AMAI, Ege Wings, Ege Chemeng, Biz Üç Kişiyiz ekip üyeleri, belgelerini Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın elinden aldı. TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay da günün anısına; Hürjet, Atak-2, Anka-3 Milli Muharip Uçaklarının yapım aşamasında artan talaşlardan oluşturulan resmi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a takdim etti. Kurdele kesimiyle İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarının açılışının yapılmasının ardından katılımcılar, öğrencilerin projelerini incelediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir