Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Budak, “Dünyada milyonlarca insan hayata tutunmak için organ bekliyor”

Organ bağışında Türkiye’nin ve Avrupa’nın referans merkezi: Ege Üniversitesi

Prof. Dr. Budak, “Dünyada milyonlarca insan hayata tutunmak için organ bekliyor”

İZMİR(Ege Ajans)-  Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada en önemli sağlık sorunlarından birisi olmaya devam ediyor. Hayatta kalma şansları bağışlanacak organlara bağlı olan hastalara dikkat çekmek ve organ bağışı adına farkındalık yaratmak adına her yıl 3-9 Kasım tarihleri “Organ ve Doku Bağış Haftası” olarak anılıyor. Türkiye’nin ve dünyanın organ naklinde referans merkezlerinden olan Ege Üniversitesi, hem gerçekleştirdiği nakillerle hem de bu konudaki farkındalık çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.

Yaşama tutunmak için organ nakli bekleyen milyonlarca insan olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Organ ve doku nakli, tedavisi sadece nakil ile mümkün olan organları hasar görmüş hastalara büyük umut ışığı olmaktadır. Biz de bu bilinçle hem Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde hem de yeni kurulan Organ Nakli Enstitümüzde bu konuyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. 35 yıllık deneyimi ile Organ Nakli Merkezimizde, her biri alanlarının sayılı cerrahlarından olan ekibimiz tarafından; karaciğer, kalp, böbrek, akciğer, kornea ve bağırsak gibi nakiller, son model teknolojik cihazlar kullanılarak başarıyla gerçekleştiriliyor. Organ nakli konusunda pek çok ilke imza atmış bir üniversiteyiz. Bugüne kadar merkezimizde yaklaşık bin 363 karaciğer nakli, 298 kalp nakli, 2 bin 233 böbrek nakli yapıldı. Kornea nakli alanında da Türkiye’nin en yoğun merkezlerinden birisiyiz. Yıllık kornea nakil sayımız 150-200 civarında. Yine merkezimizde çoklu organ nakilleri de başarıyla gerçekleştiriliyor” dedi.

“Hayat kurtarmak adına bağış yapalım”

Organ naklinde en büyük sorunun donör yetersizliği olduğunu dile getiren Prof. Dr. Budak, “Organ nakli konusunda faaliyet gösteren birçok merkezde olduğu gibi önümüzdeki en büyük engel kadavradan organ bulma sorunudur. Organ nakli konusundaki bilinç son yıllarda oldukça artmasına rağmen, tüm dünyada ve Türkiye’de de organ nakli bekleyen insan sayısı çok fazla. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, bu sayının yaklaşık 32 bini Türkiye’de yaşamaktadır. Dolayısıyla bahsedildiği kadar hasta, yaşama tutunmak için bağışlanacak bir organa ihtiyaç duyuyor. Biz de bu konuda farkındalık yaratmak adına çeşitli seminerler, konferanslar, eğitimler ve sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz Organ ve Bağış Haftası dolayısıyla ben de herkesi organlarını bağışlayıp, hayat kurtarmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Nakil konusunda araştırma yapmak ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmek adına Organ Nakli Enstitüsünü kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Budak, “Enstitümüz; organ naklinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi, hastaların ve donörlerin yaşam kalitesinin artırılması, organ nakli ile ilgili temel, klinik, immünolojik, biyomedikal teknolojiler ve translasyonel tıp alanlarında araştırmalar yapılması, disiplinlerarası uyum sağlanması gibi amaçlar üzerine çalışmalar yürütüyor. Yüksek lisans ve doktora programları ile organ naklinde uzman, nitelikli insan kaynağı yetiştiriyor. Ayrıca sanayi ile iş birliği yaparak farkındalık oluşturmak ve sağlık turizmine katkı sağlamak da Enstitümüzün en önemli hedefleri arasında” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir