Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de “Yeni Medyanın Yeni Anlatım Dili: Dijital Hikâye Anlatıcılığı” söyleşisi düzenlendi

 Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet’in 100. Yıl Etkinleri kapsamında bu yıl “Vefa” temasıyla sanatseverlerle buluşan  “10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri” bilimsel ve kültürel etkinliklerle devam ediyor. Bu kapsamda  “Yeni Medyanın Yeni Anlatım Dili: Dijital Hikaye Anlatıcılığı”  söyleşisi gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kültür Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Ege Art Sanat Günleri Küratörü Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Söyleşiyi Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa verdi.

Sunumunda yeni medya bağlamında hikâye anlatıcılığı hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Parsa, “Yeni medya, bütün bilinen farklı ortamları bir araya toplama yetisine sahip özelliktedir. Buna multimedya ya da çoklu ortam denilmektedir. Metin, durağan görüntü, hareketli görüntü, ses gibi ortamların birliktelikleri bu özelliği meydana getirmektedir. Bu duruma verilebilecek en iyi örneklerden biri internettir. Diğer iletişim ortamlarını kendinde barındırabilen internette; radyo, gazete, televizyon gibi medya türleri bir araya gelmektedir. Bunun sonucu olarak internette farklı bir dil oluşmaktadır. Dijital dünyada anlatım dili zaman-mekân sınırlarını ortadan kaldırarak, benliğin ve aidiyetlerin adeta yeniden kurgulanmasını sağlamasının yanı sıra yeni yaşam alanları da ortaya çıkarmıştır. Bu yeni uzamda, sanal mekânlarda toplumsal, sosyal, kültürel tüm olgular interaktif etkileşime olanak veren yapısıyla insan-insana ya da insan-makine etkileşiminde yaşanmaktadır. Hikâye anlatmak aslında bir anlatı yapısı kurmaktır. Anlatı formları insanların dünyayı anlamalarının yoludur. Özellikle medya gibi dinamikler ve yeni iletişim teknolojileri için yeni teknik formlar, yazılımlar ve yeni kodlarla farklı bir dijital anlatım dilinin oluşması gereklidir. Artık interaktif yaşamda izleyiciler yerini kullanıcı terimine bırakmıştır”  dedi. Ayrıca Prof. Dr. Parsa, sunumunda dijital öykü anlatım teknikleriyle yapılan eserlere ve dijital hikâye anlatıcılığını kullanan kurumsal şirketlerin örneklerine de yer verdi.

Bilginin çok değerli olduğuna değinen Prof. Dr. Parsa sunuma katılan genç öğrencilere önerilerde bulunarak, “En iyi bildiğim şey çalışmak. Çünkü bilgi çok değerli. Eğer bilgiye sahip olmazsanız herkes sizi yönetir, yönlendirir. Yönetilmemek ve kendi değerinizin, kültürünüzün kıymetinin farkına varmak için öğrenmek, düşünmek ve tasarlamak çok kıymetli. Sizlere şunları tavsiye edebilirim. Yurt dışına gidip bilgi deneyimi alın evet ama ülkemize bütün bu bilgi birikimiyle geri gelin” dedi. Söyleşinin ardından Dekan Prof. Dr. Parsa, soru cevaplarla katılımcıları yanıtladı. Etkinlik sonunda Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci günün anısına Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa’ya “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir