Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Doç. Dr. Ekşi, “Sadece ellerimizle hayat kurtarabiliriz”

EÜ’de “Hayata El Ver” etkinliği

Doç. Dr. Ekşi, “Sadece ellerimizle hayat kurtarabiliriz”

Dünyada en yüksek ölüm sebepleri arasında olan ani kalp durmasına karşı yapılacak ilk yardım uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Resüsitasyon Derneği işbirliği ile “Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü” kapsamında “Hayata El Ver” etkinliği gerçekleştirildi. EÜ 1 No’lu Yemekhane önünde gerçekleştirilen etkinliğe, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, Resüsitasyon Derneği Temsilcisi Prof. Dr. Kubilay Demirağ ile meslek yüksekokulu akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

 “İnsanlar, bu uygulamayı sevdikleri için öğrenmeli”

Ani kalp durmalarının bütün dünyada önemli bir sorun olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Ekşi, “Özellikle son yıllarda tüm dünyada genç ölümlerin en önemli nedenlerinden bir tanesi de ani kalp durmaları. Ani kalp durması oluşmuş olan bir bireye hemen kalp masajı ve suni solunum uygulamaya başlanır ise bu kişinin hayata dönme şansı çok yüksek olur. Ancak kişiye herhangi bir uygulama yapılmazsa ve ambulans ekibi olay yerine gelene kadar özellikle 5-10 dakikalık bir süre geçtiyse, o kişiyi tekrar yaşama döndürmek, yaşama bağlamak neredeyse imkânsızdır. Bu uygulamayı insanların, sevdikleri için öğrenmesi gerekiyor. Çünkü temel yaşam desteğinin kendimize bir faydası yok ama etrafımızda her an sevdiğimiz bir kişi ani kalp durması ile karşılaşabilir. Eğer biz bu uygulamayı bilmiyorsak ileride gerçekten bunun pişmanlığını çokça yaşayabiliriz. Çok basit, sadece ellerimizle hayat kurtarabiliriz. Bu nedenle, biz her yıl Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Gününde sadece ellerinizle yaşam kurtarabilirsiniz diyoruz. Gelenekselleşmiş olan etkinliğimizi EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Resüsitasyon Derneği işbirliği ile tekrarlıyoruz” diye konuştu.

“İlk müdahale hayati önem taşıyor”

Prof. Dr. Kubilay Demirağ ise, “Her yıl 16 Ekim tarihinde, tüm dünyada ‘Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü’ etkinlikleri düzenleniyor. Günlük hayat içinde her an yanımızda solunumu ve kan dolaşımı duran birisi ile karşılaşabiliriz. Bu noktada, kalbi ve solunumu duran kişinin hayatta kalması için yanındakinin yapmış olduğu ilk müdahale son derece önemli.  Bu müdahaleyi hiçbir araç gerektirmeden sadece ellerimiz ve ağzımızla yapıyoruz. Bu kalp masajının ve yapay solunumun etkin bir şekilde tüm halk tarafından öğrenilmesi ve uygulanması, kişinin hayatta kalması açısından önemli bir faktör” dedi.

“Kalp masajı ve yapay solunum, hayatta kalma şansını artırıyor”

Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce insan ani kalp durması ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Demirağ, “Eğer müdahale etkili bir şekilde yapılabilirse ve bir an önce 112 Acil Sağlık Sisteminden yardım çağırılabilirse o kişinin hayatta kalma şansı, müdahale uygulanmayan kişiden daha fazla oluyor. Bu nedenle, her yıl tüm dünyada ve ülkemizde ‘Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü’ etkinlikleri düzenlenerek, bu hayati konuya dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Biz de Resüsitasyon Derneği olarak, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu işbirliği ile bu önemli etkinliği düzenliyoruz. Eğitimin son derece faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından paramedik öğrencileri katılımcılarla birlikte kalp masajı uygulamalarını cansız mankenler üzerinde uyguladı. Etkinliğe Ege Üniversitesi öğrenci ve çalışanları büyük ilgi gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir