Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

 EÜ’den “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Dış Politikası: Tarih ve Gelecek Arasında” Konferansı

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Ege Üniversitesine konuk oldu

 EÜ’den “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Dış Politikası: Tarih ve Gelecek Arasında” Konferansı

Ege Üniversitesinde (EÜ) “Cumhuriyetin 100. Yılı  Etkinlikleri” kapsamında EÜ Türk Dünyası ve Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Dış Politikası: Tarih ve Gelecek Arasında” başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansı,  Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur verdi. EÜ Türk Dünyası ve Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Nadim Macit, Türk Dünyasının küresel sistem içinde jeopolitik açıdan giderek artan önemini vurgulayarak, alanda önemli çalışmalara imza atan Prof. Okur’u, enstitüde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. Prof. Macit, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün alanında öncü bir rol oynadığını, üzerlerine düşen sorumlulukların enstitü olarak farkında olduklarını, bu bilinç ve hassasiyetle Türk Dünyasına akademik katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Türk dış politikasına, Türk Dünyası odaklı bir perspektif ile bakılması gerektiğinin önemini vurgulayarak uluslararası ilişkilerde yeni jeopolitiğin en önemli unsurlarından birisini Türk Dünyasının oluşturduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa eden kurucu iradenin, özgün bir karakter olarak devlet idealini oluşturduğunu belirten Prof. Okur, aynı zamanda konuşmasında kurucu ilke ve kurucu unsurun birbirleri ile ilişkisinin önemine değindi. Kurucu Meclis’in ‘Türk milleti hanedandan eskidir’ vurgusunun önemini belirten Prof. Okur, ‘Tarihli Türklük’ kavramını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Tarihli Türklük’ üzerine kurulduğunu, Misak-ı Milli’nin tesadüfi bir ilkeler bütünü olmadığını, bu siyasi manifestonun aynı zamanda uluslararası sistem içerisinde, odağında komşu devletlerin bulunduğu sürdürülebilir bir barış projesi olduğunu dile getirdi.

Küreselleşme birçok sorunu beraberinde getiriyor”

1980 sonrasında esen neo-liberal rüzgârların dünyayı tek bir gücün hegemonyasına soktuğunu fakat gelinen noktada küreselleşmenin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini vurgulayan Prof. Okur, yeni dünya düzenini ‘küresizleşme” olarak adlandırdı. Prof. Dr. Okur, “Bu yeni dünya düzeninde, dünya, başta BRICS olmak üzere alternatif yeni oluşumlara ayrılıyor. Yirminci yüzyılın başlarında olduğu gibi artık ekonomik, askeri ve politik güç sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın tekelinde değil. Batılı ülkeler bu gerçeği giderek daha fazla idrak etmeye başlıyor” dedi.

Batılı ülkelerin söz konusu durumun risklerine de işaret eden Prof. Okur, bu gidişatı tekrar kendi lehlerine çevirmek için batılı ülkelerin fırsat kolladıklarını ve Türk Dünyasının bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Konferans, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit’in,  Prof. Dr. Okur’a plaket ve teşekkür belgesi vermesi ile sonlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir