Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Tire’nin zengin kültürel mirası günümüz moda tasarımı ile buluştu

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programı Öğr. Gör. İlknur Bademci’nin yürütücülüğünde sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hazırlanan; “Tire Peştemalı”, “Tire Nalıncılık El Sanatı”, “Tire Yorgancılık El Sanatı” ve “Tire’ye Özgü Geleneksel El Sanatlarının Gelenekten Geleceğe Moda Tasarımına Yansıması” projeleri tamamlandı. Projelerin tanıtım galası, 15.yy’da inşa edilen Tire Kutu Han’da gerçekleşti.    Hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi için Öğr. Gör. İlknur Bademci ve öğrencileri kutlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Unutulmaya yüz tutmuş yerel değerlerimizi moda tasarımı aracılığı ile gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan dört ayrı projeyi hayata geçiren hocamızı ve öğrencilerimizi kutluyorum. Ortaya çıkan tasarımların yurt dışında sergilenecek olması da özellikle öğrencilerimiz adına heyecan verici” diye konuştu.

“Tasarımlarda gelenekselden ilham alındı”

Projeler hakkında bilgi veren Öğr. Gör. İlknur Bademci, “Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında Tire’ye özgü unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının ve el dokumalarının araştırıldığı, moda ve tekstil tasarımına uyarlandığı dört ayrı projeyi tamamladık. Bu projeler sayesinde, geleneksel el sanatlarının ve tekstillerin moda tasarım alanında kullanıldığı, özgün giysi ve aksesuar çalışmalarından oluşan defilelerin öncelikle Tire, İstanbul ve Milano’da yapılmasını planlıyoruz. Bu projelerdeki amacımız; Tire’ye özgü unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını ve geleneksel el dokumalarını günümüz moda tasarım alanına uyarlayıp, Tire’nin kültürel mirasını gelecek nesillere aktararak tasarım alanında önemli bir ilham kaynağı oluşturabilmek. Böylece bu zengin kültürel mirasın moda tasarımı ve giyim alanında eğitim alan üniversite gençliğine aktarılması, sınırlı sayıda zanaat ve zanaatkârla devam eden somut olmayan kültürel miraslarımızın korunmasına önemli katkı sağlayacak. Bir Tireli ve aynı zamanda eğitimci olarak öğrencilerimin, gençlerimizin kültürel mirasımızı korumalarına, gelenekselden ilham alarak, giysi tasarım çalışmalarında gelenekseli kullanarak ayırt edici özgün eserler ortaya koymalarına öncülük yapmaktayım. Projede yer alan öğrencilerim Alihan Çayır ve Mustafa Çataloğlu, Tire Yorgancılık ve Nalıncılık El Sanatından ilham alarak hazırladıkları ilk koleksiyonlarıyla sektörde yer almaya hazırlanıyorlar” dedi.

Tire’den İtalya’ya

Tire’nin zengin kültürel mirasını günümüz moda tasarımı ile buluşturan Öğr. Gör. İlknur Bademci ve Yüksekokul öğrencileri; Tire’ye özgü unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının ve tekstillerin moda tasarımında kullanılması konulu projeler için hazırladıkları özgün giysi koleksiyonlarını öncelikle Tire, İstanbul ve ardından Milano’da düzenlenecek defileler ile moda severlerle buluşturmaya hazırlanıyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir