Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Palabıyık, “Şehitlik, ebediyete kadar anılacak bir değer taşır”

Ege Üniversitesinde “İslam Düşüncesinde Şehitlik” anlatıldı

                                                                  Ceren Mintaş

Ege Üniversitesinde;  “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” faaliyetleri kapsamında yapılan ilk etkinlikte, şehitlik kavramının önemi, “İslam Düşüncesinde Şehitlik”  başlığı altında anlatıldı. EÜ Birgivi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen konferansı Dekan Prof. Dr. Muhammed Hanefi Palabıyık verdi.

EÜ Birgivi İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda yapılan etkinliğe Dr. Öğr. Üyesi Süheyl Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Şemseddin Yağmur, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Programın sonunda Birgivi İslami İlimler Fakültesi Öğr. Gör. Osman Bostancı, Kur’an-ı Kerim tilaveti yaptı.

“Allah yolunda ölmek, diğer ölümlerin üzerindedir”

İlahiyat ve İslam Tarihi alanında bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yürüten Prof. Dr. Palabıyık, “Ege Üniversitesi şehitlerini anıyor. Ulvi bir mertebe olan şehitlik, ‘Allah yolunda ölme’nin özel anlamı olarak tanımlanır. Şehitler, canlarını Allah yolunda feda etmek suretiyle Allah’ın bahşetmiş olduğu en büyük kıymetten vazgeçerler. Uğruna şehit verilen bir dava, yeryüzünde kökleşmeye başlar. Bir ülkenin şehitleri yoksa geleceklerini koruyacak hazineleri olmaz. Vatanın ve şehitliğin küçümsenmesi, bir ülkenin hürriyetine sahip olamayacağını gösterir” diye konuştu.

“Şehitler, dünyadakiler için kıyamete kadar anılırlar”

Prof. Dr. Palabıyık, “Şehit olarak ölen kimse ile herhangi ölen bir kimsenin birbirinden ayrılması gerekir. Şehitliğe ayrı bir vurgu yapılmalıdır. Vatan için, din için gerekirse kendi canımızdan vazgeçmemiz gerektiğini onlardan öğreniyoruz” dedi.

Prof. Dr. Palabıyık, gelecek nesillere din ve değerlerin aktarılmasında hassasiyet gösterilmesini vurgulayarak, “Milli bayramlar, bu kültürün önemli bir parçası. Milli değerlere din kadar hassasiyet göstermek gerekir. Dinin hassasiyeti kültür üzerinden sağlanmalıdır. Toplumlar geleceklerini böyle inşa ederler. Kültür formlarını ayakta tutmanın yolu, dengeli davranmaktan geçer” diye konuştu.

Program, Birgivi İslami İlimler Fakültesi Öğr. Gör. Osman Bostancı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için yapılan duanın ardından sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir